Data publicării:

Modul în care vedem culorile se schimbă pe măsură ce îmbătrânim - studiu

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Pe măsură ce înaintăm în vârstă percepem culorile altfel, arată un studiu.

Un nou studiu realizat recent de către cercetătorii de la University College London (UCL) a arătat cum percepția noastră asupra culorilor se schimbă pe măsură ce îmbătrânim, informație confirmată și de hunterlab.com.

Odată cu înaintarea în vârstă, simțurile noastre precum gustul, mirosul, auzul și văzul devin mai puțin acute, iar acum cercetările sugerează că și capacitatea noastră de a percepe culorile se diminuează. Echipa de cercetare a recrutat 17 adulți tineri și 20 de adulți sănătoși în vârstă pentru a compara reacțiile lor la diferite culori, oferind noi perspective asupra procesului de îmbătrânire.

Participanții au fost aduși într-o cameră întunecată, unde diametrul pupilelor lor a fost măsurat folosind o cameră de urmărire a ochilor. În timpul acestei proceduri, li s-au prezentat 26 de culori diferite, fiecare fiind afișată timp de cinci secunde. Palettele colorate variau de la nuanțe diferite de magenta, albastru, verde, galben și roșu, până la tonuri de negru, alb și gri.

Ce s-a descoperit

Cercetătorii au constatat că reacția diametrului pupilelor la cromatica culorilor în rândul participanților mai în vârstă este mai puțin pronunțată în comparație cu cea a participanților mai tineri. Această observație este mai evidentă în cazul nuanțelor de verde și magenta. Cu toate acestea, ambele grupe de vârstă au prezentat reacții similare în ceea ce privește percepția luminozității unei nuanțe de culoare. Concluzia autorilor studiului a fost că odată cu înaintarea în vârstă, sensibilitatea noastră la culorile din mediul înconjurător scade.

Vedere "decolorată" la bătrânețe

Aceste constatări confirmă rezultatele cercetărilor anterioare care sugerează că adulții în vârstă au o percepție a culorilor de suprafață mai puțin vividă sau mai puțin colorată decât adulții mai tineri.

De asemenea, studiul a evidențiat similitudini între percepția culorilor la adulții sănătoși în vârstă și la cei afectați de o formă rară de demență denumită atrofie corticală posterioară (APC). Persoanele cu APC întâmpină dificultăți și anomalii în percepția culorilor, în special în ceea ce privește sensibilitatea lor la tonurile de verde și magenta în cortexul vizual primar și în rețelele asociate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel