Data publicării:

Modul în care COVID-19 afectează creierul. Poate apărea amețeală și oboseală

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Sanatate
WhatsApp
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Tot mai multe dovezi spun că persoanele infectate cu SARS-CoV-2 suferă de efecte cognitive, cum ar fi amețeala și oboseala.

Virusul SARS-CoV-2, la fel ca mulți viruși, afectează și creierul uman. Într-un studiu publicat pe 16 decembrie în Nature Neuroscience, cercetătorii au descoperit că proteina spike, adesea descrisă ca brațul roșu ale virusului, poate traversa bariera hematoencefalică la șoareci.

Proteina spike, numită adesea proteina S1, dictează în ce celule poate intra virusul. De obicei, virusul face același lucru ca și proteinele sale de legare, a spus autorul principal William A. Banks, profesor de medicină la Școala de Medicină a Universității din Washington și medic și cercetător al sistemului de sănătate al Veteranilor din Puget Sound. Banks a spus că proteinele care leagă, cum ar fi S1, provoacă de obicei daune, deoarece se desprind de virus și provoacă inflamații. În cercurile științifice, inflamația intensă cauzată de infecția COVID-19 se numește furtună cu citokine. Sistemul imunitar, când vede virusul și proteinele sale, reacționează excesiv în încercarea sa de a ucide virusul invadator. Persoana infectată rămâne cu amețeală, oboseală și alte probleme cognitive.

"Știm că atunci când ești infectat cu COVID-19, ai probleme cu respirația și asta pentru că există infecție în plămâni, dar o explicație suplimentară este că virusul pătrunde în centrele respiratorii ale creierului și provoacă probleme și acolo", a spus Banks. "Multe dintre efectele pe care le are virusul COVID-19 ar putea fi accentuate sau perpetuate sau chiar cauzate de pătrunderea virusului în creier și aceste efecte ar putea dura foarte mult timp", a conchis acesta, potrivit MedicalXpress.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel