Data actualizării:
Data publicării:

Modul în care alimentele consumate în timpul sarcinii afectează creierul copiilor

Autor: Elena Didila | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Un studiu francez a investigat relația dintre alimentația mamei însărcinate și aspectele neurologice ale copiilor de până la trei ani și jumătate. 

Încă din timpul sarcinii, viitoarele mămici pot îmbunătăți calitatea sănătății noului venit, și chiar inteligența acestora, acordând atenție alimentației lor. Malnutriția maternă severă sau deficiența anumitor nutrienți, cum ar fi fierul sau iodul, este cunoscută a fi asociată cu o dezvoltare cognitivă mai slabă la copii.

În mod similar, cercetările recente au investigat modul în care adoptarea unei diete de bună calitate are un efect favorabil asupra dezvoltării sugarilor pentru femeile însărcinate.

O echipă condusă de dr. Blandine de Lauzon-Guillain, director de cercetare la Institutul Național Francez de Sănătate și Cercetare Medicală, a verificat legătura dintre calitatea nutrițională a mamei în timpul sarcinii și dezvoltarea cognitivă a bebelușului, scrie Agrifood.

Raportul a fost realizat în cadrul studiulu Étude Longitudinale Française depuis l'Enfance, primul studiu transalpin la scară națională dedicat urmăririi a 18.000 de copii născuți în 2011. În această lucrare, echipa de cercetare a adunat informații despre ce au mâncat mamele în ultimele trei luni de sarcină. Apoi a analizat dezvoltarea neurologică a copilului, evaluând-o printr-un chestionar.

Ulterior, au fost realizate interviuri reale față în față începând de la vârsta de 3 ani și jumătate.

Din analizele efectuate pe mamele participante au reieșit cinci profiluri alimentare

Primul este profilul ”vestic”, cu un consum peste medie de chipsuri, pizza, carne roșie, mezeluri și deserturi, urmat de profilul ”echilibrat”, caracterizat printr-un consum bun de fructe, legume, pâine integrală, leguminoase și iaurt.

Al treilea profil a fost denumit ”pâine și smântână”, unde pâinea este de obicei însoțită de unt, ciocolată, brânză și alte elemente tartinabile. Al patrulea profil este cel al ”alimentelor procesate”, caracterizat prin consumul a numeroase produse foarte procesate și preparate gata. În fine, s-a remarcat profilul  ”mic dejun”, cu un consum mare de lapte, cereale și alte produse tipice primei mese a zilei.

Pe lângă alimente, analiza a investigat aspecte socio-economice și pedagogice

”Au fost luate în considerare și caracteristicile socio-economice și de sănătate ale mamelor și interacțiunile lor cu copiii”, a explicat Blandine de Lauzon-Guillain, autorul principal al studiului publicat în august în Jurnalul American de Nutriție Clinică. În concluziile sale, studiul a stabilit: ”cu cât este mai bună calitatea nutriției în timpul sarcinii, cu atât scorurile neurodezvoltării sunt mai bune la vârsta de unu, doi și trei ani și jumătate”.

Cercetătorul a adăugat: ”Cu cât femeile însărcinate mănâncă mai multe fructe, legume și pește, cu atât evoluția copilului este mai bună până la vârsta de trei ani și jumătate”.

În cazul profilului nutrițional ”alimente procesate”, care a relevat un consum excesiv de mezeluri, care a depășit 150 de grame pe săptămână, studiul a descoperit în rândul copiilor o dezvoltare cognitivă mai proastă.

Studiul a mai constatat că impactul negativ a fost mai pronunțat la vârsta de 1 an decât la cea 3 ani, dar cercetătorii nu au reușit să găsească o explicație. ”Ne putem gândi că, cu cât trece mai mult timp, cu atât alți factori afectează mai mult neurodezvoltarea copiilor”, a menționat Marie-Aline Charles, director de cercetare la Inserm.

Efectele determinate de stadiul sarcinii nu sunt îngrijorătoare atunci când sunt luate individual, dar dacă sunt combinate cu un nivel scăzut de educație al mamei, care afectează mult mai mult, atunci poate genera efecte mai grave și pe termen lung, au explicat liderii cercetării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel