Data actualizării:
Data publicării:

Modificări fiscale. Premierul Marcel Ciolacu, la The Tax Institute: Nu voi tolera șmecheria. Nu mai putem accepta că doar cei mulți și fraieri plătesc

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

O analiză The Tax Institute asupra măsurilor fiscale intrate în vigoare în septembrie 2015, respectiv martie 2023, arată că nici jumătate din acestea nu au rămas în forma inițială (47,6%), restul fiind modificate în Guvern. Pe an, au fost înregistrate, conform sursei citate, nu mai puțin de 74 de modificări. 

Cele mai multe modificări ale Noului Cod Fiscal au fost realizate între 2017 și 2019, chiar de către autorii acestuia. Asupra Noului Cod Fiscal s-a intervenit prin 107 legi, Ordonanțe de Guvern și Ordonanțe de Urgență. 

The Tax Institute a făcut un top al celor mai proaste măsuri fiscale.  Pe locul fruntaș se află revoluția fiscală realizată prin OUG 79/2017, care a avut o implementare defectuoasă. Al doilea loc este ocupat de spulberarea bazei de calcul al impozitului pe profit. Topul continuă cu eliminarea plafonării bazei de calcul al CAS, CASS individuale, scutirea de impozit pe salariu a angajaților din cercetare/dezvoltare, a angajaților sezonieri din HORECA și păstrarea scutirii de impozit pe salarii a angajaților din IT. 

Vezi aici topul complet

La evenimentul The Tax Institute, care a lansat astăzi primul studiu ”Modificările Noului Cod Fiscal: Inventar și impact (2015-2023)”, a participat și premierul Marcel Ciolacu, care a declarat: ”Eu nu-mi asum un singur lucru: să las România fără fonduri europene, în afara Europei, cu toate costurile pe care le voi avea politic, acest lucru nu pot să mi-l asum. Ar însemna cel mai mare dezastru pentru România. Nu avem altă cale decât în interiorul UE.

Am ținut să vin la acest eveniment pentru că mi se pare de bun simț ca despre fiscalitate să discutăm responsabil (...), nu în dezbateri televizate populiste, cu abordări meschine. Personaje care câștigă milioane de euro anual, dar plătesc taxe cât un angajat cu salariu minim, țipă că le cresc taxele. Vreau să-i felicit pe Gabriel Biriș și echipa sa de consultanți pentru acest studiu valoros, sunt oameni care au apreciat sau criticat măsurile guvernărilor de stânga sau de dreapta. Sunt ferm convins că vor critica inclusiv deciziile guvernului pe care-l conduc, dar știu că din această critică, argumentată solid, se desprind și soluții, iar eu vă promit că voi ține cont de asemenea tip de abordare.

În ultimii opt ani s-au produs peste 550 de modificări ale Codului Fiscal, prin 100 și ceva de legi, ordonanțe și OUG.

Nu se mai poate opera eficient în asemene condiții. Toată legislația noastră fiscală seamănă cu o uriașă strecurătoare prin care curg miliarde de euro pe un sistem de excepții fiscale aberante.

Nu putem să ne dorim o țară europeană ca afară cu venituri de tip economie off-shore, adică un paradis fiscal, dar cu cheltuieli ca în modelul social european.

S-a ajuns la situația absurdă în care România are cea mai mare impozitare a muncii la cei cu venituri mici și familiile cu copii din UE. A fost menținută o impozitare foarte mică, în același timp, cu uriașe privilegii fiscale, pentru categorii de contribuabili care câștigă foarte mult. Așa ceva nu mai poate continua.

Trebuie să introducem un sistem fiscal bazat pe echitate și de intoleranță totală față de evazioniști. Îmi voi asuma răspunderea pe o reformă fiscală care preia inclusiv o mare parte dintre principiile extrem de corecte ale celor care au realizat acest studiu.

Scopul nu este să descurajăm investițiile. Vom susține și proteja start-up-urile, suntem dispuși să sprijinim producția și procesarea în România. Ce nu voi tolera este șmecheria, banii făcuți din firme care au un angajat, un computer și emit facturi. Acolo e doar un contract de muncă mascat. Nu mai putem accepta că doar cei mulți și fraieri plătesc și cei șmecheri nu”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel