Modificări Codul Penal. Dosare Dragnea şi Tăriceanu. Predoiu: Dirijează indirect anumite soluţii
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Deputatul PNL Cătălin Predoiu susţine, legat de modificarea Codului Penal şi de Procedură penală, că sunt câteva articole făcute, practic, pe calapodul unor dosare ale unor oameni politici.

Proiectul privind modificarea Codului Penal şi de Procedură penală este construit 'cu gândul la liniştea celor care ar putea intra sub sancţiunea legii penale', iar câteva articole 'sunt făcute practic pe calapodul unor dosare' care se află în instanţă, respectiv cele ale preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat joi deputatul PNL Cătălin Predoiu.

'O concluzie generală legată de proiect - este uşor de observat că este un proiect care este construit cu gândul la liniştea celor care ar putea să intre sub sancţiunea legii penale. E un proiect care doreşte să acopere nereguli care se întâmplă în viaţa publică, în lumea afacerilor, interacţiuni care sunt neprincipale între cele două sfere. Mă refer la anumite articole care pot să favorizeze comiterea de infracţiuni şi care sunt relaxate într-un mod exagerat. Mă refer şi la modul în care e redactat articolul referitor la traficul de influenţă, privind abuzul în serviciu. Eu înţeleg că se doreşte o relaxare a politicii penale, dar această relaxare nu trebuie să ne aducă în cealaltă extremă în care să avem un festival al infracţionalităţii în România în următorii ani. Şi, sigur, este foarte greu să nu observi în acelaşi timp cele câteva articole care sunt făcute practic pe calapodul unor dosare care se află în judecata instanţelor penale. Adică pare un proiect făcut astfel încât să dirijeze indirect anumite soluţii în dosare aflate pe rolul instanţelor. Mă refer la cele la care s-a referit toată lumea, evident la dosarele domnilor Dragnea şi Tăriceanu', a afirmat Predoiu la finalul şedinţei Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei.

El a contrazis argumentele invocate miercuri de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a vorbit despre o decizie CEDO.

'Nu am încredere în ce spune domnul Dragnea. Domnul Dragnea a invocat o decizie CEDO la modul general şi nu este vorba aici de o aplicare a directivei, proiectul excede cu mult sfera de aplicare a directivei privind garanţiile procesuale şi este vizibil acest lucru numărând articole din directivă şi numărul de articole din proiect', a spus Predoiu. Deputatul PNL a afirmat totodată că din procesul de modificare a Codurilor lipseşte Ministerul Justiţiei.

'Lipseşte din nou din acest proces important Ministerul Justiţiei, care trebuie să coordoneze acest proces de dezbatere, să sesizeze Parlamentul, să-şi asume prin guvern acest proiect, şi nu să spele pe mâini ca să se ocupe de alte treburi la CCR sau al CSM, în general legate de hărţuirea procurorilor şefi de mari unităţi de procuratură. Ministerul Justiţiei are mai multe atribuţii - una dintre ele este aceasta de a elabora politica penală - proiectul politicii penale a statului. Lipseşte în continuare acest minister din proces, pentru că nu-şi asumă, că s-a lăsat această sarcină pe seama parlamentarilor radicali din PSD, având în vedere şi conţinutul proiectului. I-ar fi foarte dificil domnului ministru să explice în JAI-uri, mediului academic, să explice sistemului judiciar unele prevederi din aceste proiecte. Şi atunci sigur se spală pe mâini şi trimite totul la Parlament. (...) E dezorganizare în acest proiect în modul în care el este promovat', a spus Predoiu.

[citeste si]

Fostul ministru al Justiţiei a mai susţinut că nu există transparenţă cu privire la redactarea proiectului promovat de PSD-ALDE.

'Sigur că sunt parlamentari care şi l-au asumat, dar atunci când o astfel de iniţiativă importantă vine de la minister, se cunosc membrii comisiei de redactare, se cunosc specialiştii din minister care au elaborat proiectul. Eu aş vrea sa ştiu exact cine a scris acest proiect, dincolo de antetul domnilor parlamentari PSD-ALDE care l-au asumat. Vreau să ştiu ce specialişti au fost consultaţi, cine a scris, cine a redactat, cine a dat sfaturi, cine a pus o virgulă în acest proiect, ar trebui să fie cunoscut opiniei publice pentru că în acest fel se pot explica multe dintre prevederile din proiect', a motivat deputatul PNL.

Comisia parlamentară specială pentru Legile Justiţiei va începe pe 2 mai dezbaterile privind modificările Codului penal şi ale Codului de procedură penală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel