Modificarea legii privind CSM, adoptată de Parlament
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Proiectul de modificare a Legii 317/2004 privind CSM a fost adoptat pe articole de plenul Camerei Deputaţilor.

Plenul Camerei Deputaţilor a dat miercuri vot favorabil, pe articole, proiectului de modificare a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, pe baza raportului adoptat cu o zi în urmă de comisia specială pentru legile Justiţiei, votul final urmând să fie dat tot miercuri.

Deputaţii au dat undă verde prevederilor referitoare la Inspecţia Judiciară, care 'este structură cu personalitate juridică în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu sediul în municipiul Bucureşti'. Conform formei actuale a legii, Inspecţia Judiciară funcţionează cu un număr maxim de 70 de posturi, însă, potrivit modificărilor aduse la nivelul comisiei speciale pentru legile Justiţiei, IJ urmează să funcţioneze cu 'un număr de posturi necesar care să îi asigure îndeplinirea activităţii în condiţii optime'.

Totodată, în baza modificărilor aduse art. 67, inspectorul-şef ar urma să fie numit de plenul CSM dintre judecătorii în funcţie, inclusiv dintre inspectorii judiciari în funcţie, în urma unui concurs care constă în prezentarea unui proiect referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere respective, urmărindu-se competenţele manageriale, gestiunea eficientă a resurselor, capacitatea de a-şi asuma decizii şi responsabilităţi, competenţele de comunicare şi rezistenţa la stres.

De asemenea, au fost aduse adăugiri, în baza cărora comisia de concurs urmează să fie constituită din cinci membri şi un psiholog, după cum urmează:

* trei membri judecători care fac parte din Secţia pentru judecători şi au funcţionat la o instanţă de grad corespunzător celui necesar pentru ocuparea funcţiei de inspector judiciar, desemnaţi de Secţia pentru judecători
* un membru procuror al Secţiei pentru procurori, care să fi funcţionat la un parchet de grad corespunzător celui necesar pentru ocuparea funcţiei de inspector judiciar, desemnat de Secţia pentru procurori
* un membru al CSM reprezentant al societăţii civile, desemnat de plenul Consiliului
* un psiholog desemnat de plenul CSM, care va prezenta un raport consultativ după prezentarea proiectului referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere, de către fiecare candidat.

Conform modificărilor adoptate de comisie, inspectorul-şef va putea fi revocat din funcţie de către plenul CSM, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale.

Un alt amendament adoptat prevede că inspectorii din cadrul IJ sunt numiţi în funcţie de către inspectorul-şef, în urma unui concurs organizat de CSM prin Institutul Naţional al Magistraturii, pentru un mandat de trei ani care poate fi prelungit o singură dată, dintre judecătorii şi procurorii care au o vechime de cel puţin 10 ani în magistratură, care au cel puţin grad de tribunal sau parchet de pe lângă tribunal şi au avut calificativul 'foarte bine' la ultima evaluare.

Prevederile proiectului vor intra în vigoare în termen de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel