Data publicării:

Modelul italian care PREZICE şansele de infectare ale elevilor cu COVID-19 în clasă

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp

Italienii au pus bazele unui model prin care pot prezice cu aproximaţie şansele pe care le au elevii să se infecteze cu noul coronavirus în sala de clasă. 

Alegeri prezidentiale 2024

Se pleacă de la presupunerea că 25 de elevi petrec 5 ore într-o sală de clasă de 50 de metri pătraţi. În acest clase, profesorii vorbesc suficient de tare pentru a-i acoperi pe elevi. Dar ce se întâmplă dacă profesorul, care stă una sau două ore în clasă, este infectat cu noul coronavirus? Cu ferestrele închise, într-o situaţie clasică din timpul iernii, şi fără măşti de protecţie, riscul individual ar fi extrem de ridicat: până la 15 persoane din acea sală s-ar putea infecta.

Dar poate fi limitat riscul? Dacă se introduc în schemă măştile de protecţie, riscul individual de infectare scade la jumătate. Astfel, doar 7 persoane s-ar mai putea infecta. Asta, normal, dacă măştile ar fi purtate corect şi pe toată durata celor 5 ore. 

Ce se mai poate face pentru reducerea răspândirii infecţiei? În plus faţă de măşti, se poate recurge la deschiderea permanentă a geamurilor, care ar scădea riscul de infectare la 2 persoane. Dar este greu de crezut că se poate sta cu geamurile deschise într-o sală de clasă în mijlocul iernii. Cu toate astea, acelaşi rezultat poate fi atins cu un sistem de ventilare mecanică care să schimbe complet aerul din cameră la fiecare 20 de minute, scrie Corriere.it. 

Microfoane pentru profesori, încă o soluţie 

Pentru a reduce şi mai mult riscul, profesorii pot fi echipaţi cu un microfon, astfel încât să fie auziţi de toţi elevii, fără a ridica glasul. Ar emite, astfel, mult mai puţine particule. Spre exemplu, într-o sală de clasă, un profesor care vorbeşte continuu este mult mai contagios decât un elev care doar respiră. 

În situaţia actuală, dacă un profesor ar recurge la microfon, toată lumea ar purta mască, iar geamurile sălii ar fi închise, riscul ar scădea la o persoană. Dacă se foloseşte un purificator de aer în sală, atunci riscul se înjumătăţeşte. 

Nu se ştie, momentan, când vor fi deschide şcolile în România, însă autorităţile sanitare din Europa se gândesc deja la diverse soluţii pentru limitarea răspândirii coronavirusului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel