Data publicării:
Modelul de succes din Franța pe care se zbate să-l aplice primarul Toma în Buzău. ”La blocuri este jale. Un adevărat blestem”

În Buzău, urmează să fie aplicat un model de succes din Franța.
Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, speră să ajungă la un procent de reciclare de până la 70%. El consideră că ar trebui schimbată legislația pentru a atinge această țintă, având în vedere că-n acest moment colectarea se face pe cât mai multe fracții.
”S-a ajuns în Danemarca pe zece fracții. Ca să alergi numai după hârtie, numai după plastic, numai după aluminiu, costurile sunt mari și ajung, până la urmă, la cetățean. Am fost în Franța, ne-am dus trei-patru delegații până acum. Există o chestie pe care încercăm să o aplicăm la Buzău, nu sunt fonduri europene acum, încercăm prin parteneriat public-privat. Atenție, colectarea se face prin două fracții - umed, uscat” subliniază primarul Toma, care atrage atenția că-n ciuda miliardelor de euro cheltuite în România, nimic nu funcționează cu adevărat în vederea colectării, astfel încât să se ajungă la un procent de reciclare semnificativ.
Încercăm să mergem pe un asemenea sistem la nivel de județ, spune primarul Toma, care atenționează că orice ar face, ”la blocuri este jale”, în ciuda camerelor de luat vederi. ”Pune punga acolo, eu nu știu ce are acolo. Atunci, avem mari probleme inclusiv cu ce este de reciclat, pentru că dacă sunt contaminate hârtia și plasticul, nu avem ce face cu ele, le ducem la fabricile de ciment, pe banii noștri, le plătim că-l primesc acolo și e un adevărat blestem, pentru că nu pot primi decât cantități limitate și pierdem o mulțime de bani pe care trebuie să-i plătească populația” a spus primarul în conferința ”Curăţenia de primăvară în România! Ediția 2025” organizată de DCMedia Group.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News