„Moartea sa ar putea duce la lupte interne în regim, cum nu am mai văzut din anii 1980”. Cursa pentru succesiunea lui Khamenei - Reuters
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter perturbă planurile conservatorilor care doreau ca acesta să-l succeadă pe Liderul Suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, și va stârni rivalități în tabăra lor cu privire la cine va prelua controlul Republicii Islamice atunci când acesta va muri.    

Raisi, în vârstă de 63 de ani, un protejat al lui Khamenei care a urcat în ierarhia teocrației iraniene, era văzut pe scară largă ca un candidat principal pentru a-l succeda pe Liderul Suprem, în vârstă de 85 de ani, deși era departe de a fi o concluzie inevitabilă în politica opacă a Iranului.

Ascensiunea sa la președinție a fost parte a unei consolidări a puterii în mâinile conservatorilor dedicați consolidării pilonilor Republicii Islamice împotriva riscurilor reprezentate de disidența internă și de puternicii inamici dintr-o regiune turbulentă. Raisi a beneficiat de sprijinul ferm al lui Khamenei, care deținuse el însuși funcția de președinte înainte de a deveni Lider Suprem în 1989, după moartea fondatorului Republicii Islamice, Ayatollahul Ruhollah Khomeini.

Liderul Suprem deține puterea supremă în Iran, acționând ca comandant-șef al forțelor armate și hotărând direcția politicii externe, definită în mare parte de confruntarea cu Statele Unite și Israel. Deși Khamenei nu a susținut un succesor, observatorii Iranului spun că Raisi era unul dintre cele două nume menționate cel mai frecvent, celălalt fiind al doilea fiu al lui Khamenei, Mojtaba, despre care se crede că exercită influență din umbră. Raisi, sprijinit de un grup care dorea să-l vadă devenind Lider Suprem, își dorea clar acest rol, a spus Vali Nasr, profesor de Studii despre Orientul Mijlociu și Afaceri Internaționale la Școala de Studii Internaționale Avansate a Universității John Hopkins.

„Acum nu au un candidat, și asta deschide ușa pentru alte facțiuni sau alte figuri să apară ca serioși pretendenți”, a spus el. Pentru Raisi, un cleric șiit de rang mediu, președinția a fost un vehicul pentru a ajunge la conducerea supremă. „Nu există alt candidat în acest moment (cu) acel tip de susținere, și de aceea alegerile prezidențiale din Iran, oricum s-ar desfășura, vor fi primul factor decisiv despre ce va urma”, a spus Nasr.

Lovitură pentru putere


 Conservatorii și-au menținut controlul într-o alegere parlamentară desfășurată în martie, dar prezența la vot a scăzut la cel mai mic nivel de la revoluție. Criticii au văzut acest lucru ca pe o reflectare a unei crize de legitimitate pentru elita clericală, pe fondul dificultăților economice tot mai mari și al disidenței iranienilor iritați de restricțiile sociale și politice care au declanșat luni de proteste provocate de moartea unei tinere arestate de poliția moralității în 2022.

Deși numele său a fost citat adesea, au apărut îndoieli cu privire la posibila candidatură a lui Mojtaba, un cleric de rang mediu care predă teologie la un seminar religios în orașul sfânt șiit Qom. Khamenei a indicat opoziția față de candidatura fiului său, deoarece nu dorește să vadă o revenire la un sistem de guvernare ereditară într-o țară unde monarhia susținută de SUA a fost răsturnată în 1979, a spus o sursă iraniană apropiată biroului lui Khamenei. O sursă regională familiarizată cu gândirea de la Teheran a spus că opoziția lui Khamenei față de guvernarea ereditară ar elimina atât pe Mojtaba, cât și pe Ali Khomeini, un nepot al fondatorului Republicii Islamice care este bazat în Najaf, Irak.

Un fost oficial iranian a spus că se așteaptă ca actori puternici, inclusiv Gardienii Revoluției și clerici influenți din Qom, să intensifice eforturile pentru a influența procesul prin care este ales următorul lider suprem. „Moartea lui Raisi este o lovitură pentru establishment, care acum nu are alt candidat”, a spus oficialul, adăugând că, deși se credea că Raisi a fost pregătit să-i succeadă lui Khamenei, nimeni nu știa cu siguranță care erau intențiile lui Khamenei.

Incertitudine cu privire la succesiune


Conform constituției Iranului, Liderul Suprem este numit de Adunarea Experților (un organism clerical de 88 de membri) și, în teorie, îl poate demite pe Liderul Suprem. Deși Adunarea este aleasă prin alegeri, un alt organism de supraveghere radical format din clerici și juriști aliniați cu Khamenei are puterea de a bloca legi și de a decide cine poate candida.

Două surse familiarizate cu problema au spus că Adunarea Experților l-a eliminat pe Raisi de pe lista potențialilor succesori cu aproximativ șase luni în urmă din cauza popularității sale în scădere, reflectând dificultățile economice cauzate de sancțiunile SUA și de proasta gestionare a statului. Una dintre surse a spus că a existat un lobby intens din partea clericilor influenți pro-Raisi pentru ca numele său să fie reinstalat. Ali Vaez, directorul proiectului Iranului la International Crisis Group, a spus că „doar câțiva de la vârf probabil știu cât de mult din narațiunea Raisi ca moștenitor avea o bază în realitate”.

„Dar dacă acesta era planul, moartea lui Raisi introduce o mare incertitudine în succesiune”, a spus el. Alex Vatanka, directorul Programului Iranului la Middle East Institute din Washington, a spus că mulți vedeau rolul lui Khamenei în promovarea lui Raisi ca un semn că el dorea ca acesta să fie succesorul. Moartea sa „ar putea duce la lupte interne în regim, cum nu am mai văzut din anii 1980”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel