Moartea Reginei Elisabeta a II-a. Ce urmează? Protocolul regal la o zi după moartea monarhului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Ziua de astăzi urmează să fie plină de evenimente oficiale, semi-oficiale și improvizate care marchează moartea Reginei. Iată o schiță a protocolului la care ne putem aștepta.

Regele Charles și Camilla, acum Regina Consort, au înnoptat joi seară la Balmoral, dar vor călători vineri la Londra, unde noul rege va avea o întâlnire cu noul premier, Liz Truss.

Confirmarea planurilor de înmormântare – Regele este probabil să se întâlnească cu Earl Marshal (ducele de Norfolk), care se ocupă de înmormântarea Reginei, pentru a aproba programul atent coregrafiat pentru zilele următoare.

Doliu național – Guvernul va confirma durata doliu național, care ar putea fi de aproximativ 12 zile, relatează PA Media, de acum până a doua zi după înmormântarea Reginei. Publicul a început deja să se adune în mulțimi mari și să lase flori în afara Palatului Buckingham și a altor clădiri regale. De asemenea, miniștrii vor anunța că ziua înmormântării va fi sărbătoare legală.

Protocolul de doliu al curții – Regele va decide durata doliului regal pentru membrii familiei regale și gospodăriile regale. Se preconizează că va dura o lună.

Clopotele vor suna la Westminster Abbey, la Catedrala Sf. Paul și la Castelul Windsor. Bisericile sunt îndemnate să bată clopotele în toată Anglia, la prânz.

Salve de tun – câte una pentru fiecare an al vieții Reginei – vor fi trase în Hyde Park.

Adresa televizată a Regelui – Regele va face o adresă televizată către națiune, pe care urmează să o preînregistreze, la începutul serii. El va aduce un omagiu Reginei și își va angaja datoria față de serviciul său ca nou suveran.

Slujba la Catedrala Sf. Paul – Prim-ministrul și miniștrii înalți sunt așteptați să participe la un serviciu public de comemorare la St Paul’s, din centrul Londrei.

Linia de succesiune a familiei regale britanice. Ce pretendenți la tron are Regele Charles al III-lea

Regina Elisabeta a II-a a fost cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii. A avut patru copii, opt nepoți și 12 strănepoți. Ea a murit pe 8 septembrie după o domnie de 70 de ani și este succedata de fiul ei cel mare, Charles.

Regina a fost cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, după ce a domnit 70 de ani. Avea 96 de ani când a murit pe 8 septembrie 2022.

Născută în 1926, Prințesa Elisabeta a devenit regină la moartea tatălui ei, Regele George al VI-lea, în 1952. S-a căsătorit cu Philip, Duce de Edinburgh, în 1947 și cuplul a avut patru copii: Charles, Anne, Andrew și Edward.

Fost prinț al Danemarcei și al Greciei, Prințul Philip s-a născut în 1921 și a servit în Marina Regală în cel de-al Doilea Război Mondial. A fost cea mai longevivă consoartă a oricărui monarh britanic și s-a retras din îndatoririle regale în 2017, după ce a încheiat peste 22.000 de angajamente solo.

Prințul Philip a murit pe 9 aprilie 2021.

Linia principală de succesiune

Fiul cel mare al reginei a devenit regele Carol al III-lea.

1. Prințul William, Duce de Cornwall și Cambridge: Prințul William este fiul cel mare al Regelui Carol al III-lea și al Dianei, Prințesa de Wales, iar acum este primul în linia de succesiune la tron.

2. Prințul George de Cornwall și Cambridge: Prințul George de Cornwall și Cambridge s-a născut pe 22 iulie 2013 la Spitalul St Mary's din Londra, fiind primul copil al Prințului William, împreună cu Catherine (Kate) Middleton.

3. Prințesa Charlotte de Cornwall și Cambridge: Al doilea copil al cuplului William - Catherine.

4. Prințul Louis de Cornwall și Cambridge: Al treilea copil al cuplului William - Catherine.

5. Prințul Harry, Duce de Sussex: Al doilea copil al Regelui și ale Prințesei Diana, fratele mai mic al Prințului William. S-a căsătorit cu actrița americană Meghan Markle la data de 19 mai 2018, la Castelul Windsor. În ianuarie 2020, cuplul regal a transmis că se va retrage din calitatea de „seniori” ai familiei regale.

6. Archie Harrison Mountbatten-Windsor: Primul copil al Prințului Harry împreună cu Meghan.

7. Lilibet Diana Mountbatten-Windsor: Al doilea copil al Prințului Harry împreună cu Meghan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel