Data publicării:
Moțiune de cenzură. PMP, mișcare spectaculoasă. Lovitură MORTALĂ
În cazul moțiunii de cenzură, PMP a făcut o mișcare spectaculoasă, profitând de un gest de neînțeles al PNL. Liberalii riscă să împingă electorat important către PMP.
Președintele executiv al PMP, Eugen Tomac a declarat recent că moțiunea de cenzură propusă de PNL nu este decât un joc de imagine și că liberalii ar trebui să prezinte și o alternativă la actuala guvernare. Tomac a subliniat necesitatea unei alternative credibile, astfel încât partidele politice să știe pentru ce votează.
"Acest demers pe care l-a făcut PNL-ul este slab, este un joc de imagine din partea lor. Noi l-am susţinut din principiu, pentru că suntem un partid de Opoziţie, dar atât timp cât nu vii să prezinţi în faţa cetăţenilor o alternativă credibilă, acest demers nu se bucură de succes”, a spus Tomac.
Tomac dă practic o lovitură mortală PNL-ului. Manevra PNL-ului este clar una de imagine și se descalifică prin faptul că vocile puternice ale liberalilor afirmau că își doresc mai întâi să vadă căzut Guvernul, iar discuțiile pentru o alternativă viabilă să aibă loc ulterior.
"Este prima oară când îi dau 100% dreptate lui Eugen Tomac. Dacă vrei să pici Guvernul, mai întâi stabilești care este obiectivul și ce îi revine fiecărui partid. Cum îi covingi? Riști să te trezești cu Cioloș, așa cum s-a mai întâmplat, care vine cu lista personală. Pentru ce ar pleca de exemplu UDMR de la Guvernare, care acum are un acord cu PSD-ul? Are poziții în deconcentrate, la nivel local. Independenții, minoritățile de ce ar vrea să pice Guvernul, dacă nu le oferi o formulă guvernamentală posibilă?" a spus jurnalistul Val Vâlcu.
Totodată, PNL-ul dă dovadă de imaturitate politică să își dorească picarea guvernului doar ca să-l vadă picat. Este mai degrabă un gest tipic USR-ului, nu PNL-ului. Lansarea într-o astfel de aventură fără negocieri, fără nimic stabilit, este o mare greșeală. Pe de altă parte este și de înțeles că PNL nu poate merge la președintele Iohannis cu propunerea Ludovic Orban-premier, din moment ce liderul liberal nu și-a rezolvat definitiv problemele din justiție, însă totul ar putea culmina cu o criză guvernamentală, fără ca liberalii să aibă soluții pentru rezolvarea ei.
[citeste si]
Intrarea PNL-ului într-un astfel de joc are o singură logică politică: PNL-ul nu se luptă cu PSD-ul, ci cu USR-ul. Ei încearcă astfel să fie mai stridenți, mai vocali, mai exotici decât USR-ul, astfel încât să nu mai fie nevoie de acest partid antisistem. PNL-ul ia astfel caracteristicile USR-ului. Acest gen de opoziție extremă, disperată, nu are decât această logică: să acopere USR-ul, să atragă publicul userist. Un astfel de proiect lansat în prag de iarnă nu arată decât iresponsabilitate.
"Să dea Dumnezeu să fie doar încercarea de a acoperi vocea USR-ului prin aceste vocalize. Dacă este așa, este o treabă rațională din punct de vedere politic. Este o strategie. Dacă însă ei chiar cred că pot să dea jos PSD-ul, creează o criză în România în prag de iarnă. De Crăciun o să ajungem să facem guverne, e fără sens. Este ori demagogic, ori amatorism sau aventurism. PMP-ul a dovedit mai mult raționament decât PNL-ul. Prin această manevră, PNL-ul nu face altceva decât să întărească PMP-ul," a mai spus Val Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News