Data publicării:
MNIR-scrisoare pentru Romașcanu. Ernest Oberländer, "declarații care au dus la dezastru"
Colectivul de arheologi din Muzeul Național de Istorie a României a transmis către DC News o scrisoare pentru Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, în care 26 de specialiști din Muzeul Național de Istorie a României iau atitudine faţă de recentele acţiuni şi declaraţii publice ale lui Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) şi preşedintele Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor.
Scandalul a pornit după ce s-a aflat că Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) și Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) vor plăti o recompensă de peste 32.000 de euro unui bărbat care a descoperit în 2013, cu ajutorul unui detector de metale, peste 47.000 de monede otomane din prima jumătate a secolului al XV-lea, acesta fiind cel mai mare tezaur recuperat de pe teritoriul României până în prezent.
"Concepţia răspândită de către acesta în spaţiul public, potrivit căreia patrimoniul naţional fuge peste graniţă dacă aducătorul nu este recompensat, a provocat în ultimii ani, un adevărat dezastru arheologic la nivel național și în MNIR. În ciuda memoriilor înaintate domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu și către Ministerul Culturii de către corpul de profesioniști ai MNIR, mii de piese au fost cumpărate printr-o procedură care a eludat legea şi instituţiile abilitate pentru protecţia patrimoniului arheologic.
Aplicarea corectă a legii
Ernest Oberländer-Târnoveanu promovează în rândul opiniei publice o imagine pozitivă a cetăţeanului care deţine legal un detector de metale şi care îşi merită pe deplin recompensa patriotică. În acelaşi timp, Ernest Oberländer-Târnoveanu anunţă că a solicitat Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale abrogarea Instrucţiunii 2/2016 care, din punctul nostru de vedere, a reinstaurat bunul simţ la nivel moral și aplicarea corectă a legii, la nivel practic: între detector şi descoperirile arheologice întâmplătoare nu se poate pune semnul egal.
Ernest Oberländer-Târnoveanu a patronat această politică de achiziţii concomitent cu luarea unor decizii care au afectat activitatea de cercetare în MNIR, generatoare și de patrimoniu și de venituri pentru instituție. Lipsa anterioară a iniţiativei legislative (în ciuda înaltelor poziţii decizionale pe care domnul domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu le ocupă de mai bine de şapte ani) contrastează cu fermitatea solicitării de abrogare a Instrucţiunii 2/2016", transmite colectivul de arheologi.
Patrimoniul Cultural Național NU este sursă de îmbogățire!
"Ernest Oberländer-Târnoveanu desfăşoară aceste acţiuni specifice şi complexe în contextul în care Muzeul Naţional de Istorie a Istorie (instituţia publică pe care o manageriază) este parte în procesul intentat de către descoperitorul tezaurului de la Goleşti, pe care domnia sa nu ezită să îl promovează pe toate canalele.
În consecinţă, solicităm domnului Lucian Romaşcanu, Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale să ia măsurile administrative adecvate în ceea ce îl privește pe domnul Domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu și în ceea ce privește viitorul Muzeului Național de Istorie a României. Mai solicităm urgentarea modificărilor legislative care să consfinţească şi mai clar faptul că rezultatul muncii căutătorilor de comori cu detectorul de metale nu poate purta numele de descoperire arheologică întâmplătoare.
Între frenezia "căutătorilor de comori" și "patrioticul gest de recuperare" vocea profesioniștilor nu a fost niciodată ascultată! Statul român nu trebuie să acorde recompense, pe bani publici, pentru ceea ce ii aparține deja!
Patrimoniul Cultural Național NU este sursă de îmbogățire! Moștenirea culturală NU se tranzacționează!", au mai spus arheologii.
VEDEȚI AICI scrisoarea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News