Miza aderării României la Schengen. Ștefan Pălărie (USR): E despre o construcţie diplomatică de încredere. Guvernul are cel mai important rol
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Miza aderării României la Schengen. Ștefan Pălărie (USR): Nu e un Guvern care să inspire încredere la nivel internațional / Foto: Facebook Ștefan Pălărie
Miza aderării României la Schengen. Ștefan Pălărie (USR): Nu e un Guvern care să inspire încredere la nivel internațional / Foto: Facebook Ștefan Pălărie
Ștefan Pălărie, senator USR, a vorbit la DC NEWS despre aderarea României la Spațiul Schengen.

"Ce putem noi să spunem, poate că suntem mai acizi, dar nu este un Guvern care să pară că are credibilitate în stat, nu e un Guvern care să inspire încredere la nivel internațional. Există niște cicluri de evaluare, există niște momente istorice în care ești mai aproape sau mai departe de niște deziderate politice la nivel național, intrarea în Schengen este asumată de toți politicienii statului român, de toate partidele de opoziție sau putere, toată lumea se luptă pentru același lucru, dar mai multe poate să facă Guvernul decât poate să facă opoziția din perspectiva deciziei finale", a declarat Ștefan Pălărie, în cadrul emisiunii "Ce Se Întâmplă" de la DC NEWS.

Miza aderării României la Spațiul Schengen

"Eu vreau să văd care este realitatea concretă. E vorba despre criterii clare sau sunt pretexte aici, inclusiv cu miza economică, că se opun?  Păi nu pot eu ca austriac să dau vina pe România, nu a pronunțat România, a zis doar că nu e cazul să extindă Spațiul că nu știu câți migranți le-au intrat, și dădea exemplu...", a întrebat jurnalistul Răzvan Dumitrescu.

"Din analizele tehnice la care am avut eu acces, inclusiv din Bruxelles, dar și din România, să știți că pe partea de imigrație care vine din Asia de sud-est ajunsă în România pentru locuri de muncă, stăm bine spre foarte bine. Nu reprezentăm un risc de imigrare nici măcar după ce am intrat în Spațiul Schengen. Acum eu cred că aici mai degrabă este o discuție despre guverne din state europene, care au și ele o poziție la rândul lor, există puternice mesaje anti-migraționiste în aceste state, iar Guvernul, cred că și în anumite state, se uită pe sondaje și trebuie să ia o decizie cu care să convingă poporul.

Totuși, până la urmă, și politica, și funcționarea unei societăți, se bazează pe aceste element - încredere, capacitatea unui stat de a genera încredere în partea cealaltă. Eu nu zic că stăm de nota 15, nu zic nici că stăm de nota 4, din punct de vedere al securității, discutăm despre posibile incidente, avioane care au intrat în spațiul aerian al României, scanere care uneori se opresc și nici măcar nu intră în revizie sau nu sunt reparate, sunt și elemente de securitate la care nu stăm foarte bine, dar mai departe, în situația în care suntem, e despre o construcție diplomatică de încredere, în care Guvernul României are cel mai important rol, degeaba spunem orice altceva", a mai spus Ștefan Pălărie.

Iohannis despre aderarea la Schengen: "Continui să văd acest lucru ca fiind posibil”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că vede posibil un vot în Consiliul JAI din 8 decembrie cu privire la aderarea României la Schengen.

"Continui să văd acest lucru ca fiind posibil. Cred că încă mai avem suficient timp pentru a aborda, pentru a rezolva toate problemele. Este adevărat că unii dintre prietenii noştri au venit cu noi întrebări. Suntem gata să colaborăm şi suntem gata să vedem un vot pe 8 decembrie. Nu este vorba că sunt chestiuni cu totul noi care ar fi apărut, atâta doar că unele parteneriate trebuie întărite, unele aspecte trebuie discutate de o manieră mai cuprinzătoare şi, după părerea mea, toate acestea sunt încă fezabile înainte să aibă loc discuţia de pe 8 decembrie", a spus şeful statului, după întâlnirea cu omologul lituanian, Gitanas Nauseda, potrivit Agerpres. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel