Data actualizării:
Data publicării:

Mituri despre unghiile cu gel

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Abia când începi să te preocupi de rezistența, lungimea și sănătatea unghiilor tale naturale, vei descoperi cloaca veche de zeci de ani de informații înșelătoare care se răspândesc în comunitatea unghiilor. 

De la consumul de gelatină pentru unghii naturale mai puternice până la subțierea ojei cu acetonă, au fost adunate câteva dintre cele mai populare (și unele dintre cele mai dăunătoare) mituri despre manichiură care vă fac să vă pierdeți timpul și, posibil, să vă distrugă unghiile.

Din fericire pentru noi, multe dintre cele mai răspândite minciuni vehiculate pe rețelele de socializare sunt ușor de dezmințit cu o minimă cercetare pe internet. 

Cariere întregi decurg din crearea unor unghii frumoase și sănătoase, așa că există destul de multă cercetare și o mulțime de opinii profesionale despre ce este bun și ce este urât în îngrijirea unghiilor. Cel mai indicat ar fi să alegeți să utilizați un kit unghii profesional care să va asigure rezultate uimitoare.

În cele din urmă, poți să-ți păstrezi manichiura cu un aspect minunat folosind câteva îngrijiri de bază. Atunci când începi să crezi trucuri la modă pentru unghii, procesul devine mult mai confuz.

Păstrează-l simplu și amintește-ți că hidratarea și tehnicile adecvate sunt esențiale. Următoarele mituri despre manichiură sunt dăunătoare doar pentru cei care nu se documentează. Cel mai simplu mod de a-ți proteja unghiile de gălețile de dezinformare de acolo este să citești ce spun profesioniștii în materie de manichiură și medicii.

Mit: Ar trebui să-ți înmoi unghiile în apă înainte de manichiură

Înmuierea unghiilor în apă obișnuia să fie o practică normală înainte de a-ți face manichiura. Apa caldă ar înmuia cuticula, permițând o îndepărtare ușoară în timpul etapei de pregătire a unghiilor. Deși acest lucru este încă valabil, acum știm că practica înmuierii poate schimba forma plăcii naturale a unghiei tale, deoarece aceasta absoarbe apa și se dilată. Acest lucru nu este bun dacă obiectivul tău este o manichiură durabilă, deoarece, pe măsură ce unghiile tale se deformează și se schimbă, orice ojă aplicată pe suprafață se va mișca și ea, provocând ciobire și exfoliere.

Cuticulele pot fi, totuși, îndepărtate în timpul pregătirii unghiilor. Cu toate acestea, este mult mai sigur să folosești instrumentele adecvate, cum ar fi un împingător de cuticule și un dispozitiv de îndepărtare a cuticulelor. 

Mit: Ciupercile sunt ucise de grundul pentru unghii

Acest mit este mai degrabă un adevăr înjumătățit. Deși există grunduri de unghii medicinale care pot ucide ciupercile, majoritatea grundurilor de unghii, destinate pregătirii unghiilor pentru oja cu gel, nu au ingredientele necesare pentru a ucide ciuperca în întregime sau rapid. 

Primerul sau oja medicamentată pentru unghii conține amorolfină sau ciclopirox, ambele distrugând ciuperca unghiilor în timp, prin utilizare topică. De asemenea, poți picta peste acest tip de grund de unghii și cu o ojă obișnuită, dacă dorești să acoperi unghia.

Semnele ciupercii unghiilor includ o placă de unghii groasă, decolorată și deformată, care se poate ridica de pe piele, în funcție de gravitatea infecției. Pielea de sub și din jurul unghiei poate fi, de asemenea, dureroasă, umflată sau sângerândă. Ciuperca unghiilor afectează în primul rând unghiile de la picioare, deoarece acestea sunt mai des supuse la medii calde și umede în comparație cu unghiile noastre.

Cele mai multe infecții fungice care se află încă în stadii incipiente pot fi tratate acasă cu un primer de unghii medicamentat, însă cazurile severe pot necesita atenția unui medic.

Mit: Lămpile de întărire cu UV și LED provoacă daune ireversibile cauzate de soare

Toate lămpile de unghii emit raze UVA care pot provoca daune solare ce pot duce la îmbătrânirea pielii sau melanom. Dar, potrivit Skin Cancer Foundation, chiar și sub cele mai puternice lămpi, riscul de deteriorare UV este doar moderat. 

Există două tipuri de lămpi de întărire a unghiilor utilizate în mod obișnuit: UV și LED. Ambele lămpi radiază raze UVA, însă, cele mai noi lămpi LED sunt considerate mai sigure decât o lampa UV. Acestea au nevoie de aproximativ jumătate din timpul necesar pentru a polimeriza oja semi și emit raze mai slabe.

Atâta timp cât nu vă puneți mâinile sub aceste lămpi pentru unghii în fiecare zi, riscul de a suferi leziuni solare ireversibile este foarte scăzut. Cele mai multe persoane își reaplică manichiura cu gel o dată la două-trei săptămâni. Această cantitate minimă de expunere la UVA nu crește riscul de cancer de piele mai mult decât o plimbare afară într-o zi însorită. Totuși, este întotdeauna o idee inteligentă să vă protejați pielea de aceste raze atunci când puteți. Aplicarea de cremă de protecție solară pe degete și purtarea de mănuși de protecție fără degete, precum mănușile, sunt idei bune.

Mit: Adu-ți propriile instrumente la salonul de manichiură 

Adevărul este că nu este nimic rău în a-ți aduce propriile instrumente la salonul de manichiură pentru a evita să folosești ceva ce a fost folosit pe alte cliente. Cele mai multe saloane nu au nicio problemă cu acest lucru, atâta timp cât uneltele tale sunt curate și relativ de bună calitate. 

Dar, trebuie să țineți cont de faptul că toate saloanele de manichiura au legi și standarde pe care trebuie să le respecte pentru a-și proteja clienții de infecții. Toate uneltele lor metalice pentru unghii sunt sterilizate prin căldură, igienizate cu lumină UV sau dezinfectate cu soluții chimice. 

Este în interesul tău să cercetezi un salon de manichiură înainte de a rezerva o programare pentru a vedea dacă efectuează servicii sigure. La un salon adecvat, nu ar trebui să te temi de infecții.

Dacă încă te simți inconfortabil, singurele instrumente de salon de care ai avea cu adevărat nevoie pentru tine sunt pietrele ponce, plăcile de șmirghel, tampoanele de unghii și separatoarele de degete din spumă, deoarece acestea nu pot fi dezinfectate așa cum sunt dezinfectate instrumentele metalice. Cu toate acestea, în majoritatea saloanelor de încredere, aceste instrumente sunt aruncate la fiecare utilizare, astfel încât nu este necesar să îți aduci propriile instrumente.

Mit: Trebuie să folosești vârfuri de unghii la extensiile cu gel

Extensiile cu gel sunt o modalitate relativ nouă de a obține unghii false mai lungi și mai puternice. La fel ca și în cazul acrilicelor, unul dintre primii pași pentru a construi unghia cu gel este să aplici o unghie de acoperire completă sau un vârf de unghii pe unghiile tale naturale. După ce lipești un vârf, aplică un gel dur sau un gel constructor pentru a-l modela și, în cele din urmă, pictează culoarea sau desenul deasupra. 

Există acum o nouă opțiune pentru a obține același aspect fără a folosi tipsuri de unghii, numită nail overlays. Odată ce gelul este aplicat pe patul unghiei naturale, unghia este modelată și lustruită. Tehnica de suprapunere creează unghii mai puternice și mai uniforme, fără a adăuga prea multă lungime.

Dacă totuși dorești să creezi extensii de unghii lungi fără vârfuri, poți face acest lucru cu o formă de unghii din hârtie, o pensulă de unghii și gel dur. 

Mit: Unghiile acrilice sunt mai rezistente decât gelul

Unghiile acrilice au fost mult timp metoda de extensie a unghiilor de top pentru multe persoane care își fac manichiura în mod regulat. Pudra acrilică pentru unghii este rezistentă, poate adăuga lungime și poate fi proiectată în multe moduri artistice. Dar, pe măsură ce produsele cu gel și hibrizii își găsesc mai multă popularitate în comunitatea de unghii mainstream, tot mai mulți tehnicieni de unghii experimentează cu extensiile cu gel. 

Cu toate acestea, unele persoane încă se feresc de noul produs, deoarece se crede că este mai puțin durabil decât acrilicul. Totuși, această credință nu este neapărat adevărată.

De fapt, unii artiști de unghii spun că gelul dur este de fapt mai durabil decât acrilicul. Deoarece gelul este mai flexibil și mai indulgent, poate suporta mai mult stresul de a fi lovit, tras înapoi sau îndoit, ceea ce îl face mult mai dificil de a se rupe.

În plus, datorită naturii sale flexibile, gelul rareori îți ia cu el unghia naturală dacă se rupe, ceea ce înseamnă mai puțină fragilitate și mai puține pete albe traumatice și plăci de unghii inegale pe unghiile tale naturale.

Mit: Toate accesoriile îți strică unghiile

Îmbunătățirile unghiilor îți vor afecta în mod absolut patul unghiei dacă tu sau manichiurista ta folosiți o tehnică greșită. Toate tipurile de îmbunătățiri ale unghiilor, inclusiv oja cu gel, gel overlay, acrilicele, unghiile prin imersie, extensiile cu gel și chiar și cele cu presare, pot fi dăunătoare unghiilor tale dacă nu acorzi atenție.

Cu toate acestea, cu o pregătire adecvată a unghiilor, aplicarea, îngrijirea ulterioară și îndepărtarea lor, unghiile tale ar putea deveni mai puternice, deoarece prelucrarea lor le protejează de amenințările mediului înconjurător, de rosul unghiilor și de răni.

Cheia pentru a avea unghii sănătoase este tratarea lor cu atenție mare. Menținerea mâinilor și cuticulelor hidratate, evitarea folosirii unghiilor ca instrumente și îndepărtarea corectă a accesoriilor pentru unghii îți vor permite să ai ce e mai bun din ambele lumi: extensii de unghii decorate în mod constant și paturi de unghii naturale sănătoase.

Deși îndepărtarea accesoriilor de unghii nu este niciodată „bună" pentru unghiile tale, îndepărtarea chimică a acestora cu acetonă și răzuirea delicată a excesului este cel mai iertător mod în care poți proceda. 

Protejându-ți pielea cu vaselină, spălându-ți bine mâinile și aplicând apoi ulei pentru cuticule și cremă de mâini, îți poți menține unghiile și pielea hidratate, prevenind fragilitatea și deteriorarea.

Mit: Rezistența unghiilor tale este determinată de formă

Mulți oameni par să creadă că unghiile scurte sau medii, pătrate și migdalele sunt mai puțin predispuse la crăpături și ruperi datorită formei lor. Cu toate acestea, tehnicienii de unghii profesioniști au spus de nenumărate ori că rezistența unghiei tale este de fapt determinată de vârf, nu de forma unghiei tale. 

Vârful unghiei tale este cel mai gros punct al extensiilor tale atunci când este poziționat orizontal. În funcție de lungimea și forma unghiilor tale, vârful poate fi mai aproape sau mai departe de cuticulă pentru a oferi cel mai mult suport de la bază până la vârf.

Vârful este, de asemenea, poziționat într-o anumită parte a unghiei numită zona de stres. Zona de stres este cea în care se crapă și se rupe cel mai des, deoarece este locul în care se adună toată presiunea atunci când te înțepi sau îndoi unghia. Cu cât este mai bine poziționat vârful, cu atât mai rezistente vor fi extensiile de unghii, indiferent dacă sunt realizate din acrilic, gel sau un produs hibrid.

Mit: Nu ar trebui să vă agitați oja

De zeci de ani ne scuturăm sticlele de ojă și ascultăm sunetul fermecător al bilelor metalice care se zdruncină în recipientul de sticlă. Scopul scuturării ojei este de a amesteca formula, astfel încât oja ta să fie netedă și totul să fie amestecat. 

Nu există prea multă știință în spatele acestei practici și nenumărate mărci de ojă folosesc ingrediente diferite în formulele lor, ceea ce face dificilă descifrarea metodei care este cea mai bună înainte de vopsire. Cu toate acestea, după cum îți vor spune mulți tehnicieni de unghii profesioniști, scuturarea este metoda lor preferată pentru a-și amesteca oja.

Un zvon a circulat în comunitatea de unghii conform căruia agitarea sticlelor de ojă înainte de utilizare creează bule care vă vor strica manichiura. Din această cauză, unele persoane au început să își rostogolească ușor sticlele între mâini sau să nu amestece deloc oja. Faptul de a nu amesteca este însă contraintuitiv pentru această problemă, deoarece unele părți ale formulei s-au sedimentat și s-au separat, fiind mult mai greu să obții un strat uniform pe unghie. 

Mit: Dizolvantul poate ajuta la subțierea vechii tale oje

Oja veche are obiceiul de a deveni lipicioasă și aglomerată după ce stă pe raftul tău o vreme fără să fie folosită. Acest lucru se datorează faptului că, cu cât o ojă devine mai veche, tot mai mult din solventul care o menține lichidă se evaporă. Cel mai simplu mod de a remedia acest lucru este să amestecați mai mult solvent pentru a-l menține fluid pentru o aplicare ușoară.

Cu toate acestea, de ani de zile, site-urile de internet ne-au dus pe căi greșite, spunându-ne că este foarte bine să adăugăm dizolvant de ojă. Din punct de vedere tehnic, dizolvantul va face ca oja de unghii să fie mai subțire, dar cu ce preț? 

Cele mai multe dispozitive de îndepărtare a ojei conțin acetonă, care este un tip de solvent care poate dizolva vopseaua. Atunci când acetona este introdusă în oja de unghii, distruge formula originală, făcând-o să se decoloreze, să devină mai puțin strălucitoare și, uneori, să o facă complet inutilizabilă. În schimb, îți recomandăm să folosești diluant pentru ojă. 

Mit: Trebuie să dai timp unghiilor tale să respire între seturi

De câte ori ai auzit pe cineva spunând că unghiile tale trebuie să „respire" după câteva rânduri de manichiură cu gel sau aplicații de unghii acrilice? Credeți sau nu, acest lucru este fals. 

Unghiile își iau oxigenul din sângele tău, nu din aer. Ele pot fi acoperite continuu și totuși să respire foarte bine. Dacă observi că unghiile tale devin fragile sau deteriorate după câteva seturi diferite de unghii, acest lucru se datorează probabil traumei în timpul îndepărtării sau lipsei de hidratare.

Așa cum am menționat mai devreme, este imperativ să îți păstrezi unghiile sănătoase prin îndepărtarea corectă și prin utilizarea uleiului pentru cuticule și a cremei de mâini.

Uleiul pentru cuticule este un produs esențial care trebuie folosit zilnic pentru a-ți menține unghiile sănătoase. La fel ca și crema hidratantă pentru față și loțiunea de corp, dacă sari peste câteva zile, pielea ta se va simți uscată și ar putea duce la jupuire. Pentru unghiile tale, deshidratarea cauzează fragilitate, ciobire și deteriorare.

Mit: Consumul regulat de gelatină îți va întări unghiile

Există aparent sute de soluții rapide pentru a obține unghii mai sănătoase. În timp ce unele dintre ele sunt ciudate și ușor de evitat atâta timp cât ai bun simț, altele pot părea de fapt veridice și merită încercate. Una dintre aceste afirmații de stimulare a unghiilor, consumul de gelatină pentru unghii mai puternice, este pur și simplu un mit. Cu toate acestea, a câștigat tracțiune deoarece ideea are o anumită acuratețe.

Unghiile tale, care sunt alcătuite dintr-o proteină structurală, devin mai fragile în urma deteriorărilor repetate și a deshidratării. Colagenul din gelatină este o proteină structurală pe care pielea noastră și alte părți ale corpului nostru o folosesc pentru a rămâne sănătoase. Așadar, nu ar fi logic ca consumul de gelatină să redea o parte din această proteină unghiilor tale deteriorate? Din păcate, nu.

Deși colagenul este o proteină structurală necesară la oameni, unghiile noastre sunt compuse din cheratină, o proteină similară, dar fără legătură. Din cauza acestei lipse de conexiune, indiferent de cât de multă gelatină ai mânca, unghiile tale nu vor ajunge să fie mai puternice decât erau înainte.

Mit: Punctele albe de pe unghii sunt semnul lipsei de minerale

O persoană care are un deficit de calciu, fier sau zinc, poate da semne de lipsă a acestor vitamine prin puncte albe și linii pe unghii. Dar, la fel cum un dreptunghi nu este un pătrat, o persoană cu aceleași puncte și linii albe poate să nu aibă deloc o deficiență de minerale.

 Semnele au numeroase cauze, iar deficitul de minerale este printre cele mai puțin probabile din tot acest grup. Dacă lucrezi în mod regulat cu mâinile, este posibil să observi un punct sau o linie albă pe una sau mai multe dintre unghiile tale. De obicei, acest lucru apare atunci când lovești cu putere unghia. Ceva la fel de mărunt ca și mușcatul unghiilor sau o manichiură sub așteptări poate duce, de asemenea, la apariția petelor albe.

Trebuie să știi, totuși, că anumite afecțiuni medicale, infecții fungice și reacții alergice pot fi, de asemenea, cauza acestor semne. Petele albe și dungile cauzate de leziuni vor crește în cele din urmă, dacă ale tale nu o fac, ar putea indica o problemă mai mare.

Concluzia este să nu iei decizii pripite fără să te documentezi puțin înainte, iar aceasta regulă se aplică peste tot, nu doar în privința unghiilor. Caută surse de încredere și nu renunța la ceea ce-ți face plăcere, în cazul de față unghiile.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel