Data publicării:
Mitul teroriștilor de la Revoluție. Gen. Cătălin Ranco Pițu: Cine erau oamenii în combinezoane negre / video
Cătălin Ranco Pițu, procuror militar șef al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a demontat mitul teroriștilor de la Revoluția din 1989.
„Au existat militari îmbrăcați în negru, dar aceștia, pe baza declarațiilor luate, au fost tanchiști. Se știe că tanchiștii aveau combinezoane negre din cap până în picioare. În toate marile orașe din România au acționat foarte mulți tanchiști cu blindate. Totodată, parașutiștii aveau combinezoane de culoare albastru închis, care pe timp de noapte se vedeau ca fiind negre. Mai mult, Gărzile Patriotice aveau uniforme albastru închis, nu kaki-ul specific de armată. Pe timp de noapte și aceștia păreau a fi îmbrăcați în negru. În combinezoane complet negre, chiar și pe timp de zi, erau tanchiștii.
Da, au fost raportați niște așa-ziși teroriști în mai multe locuri, dar de fapt nu era niciun terorist îmbrăcat în negru. Acum glumesc, dar mai trebuia să și scrie pe ei „teroriști”. Avea cine să fie confundat, în psihoza respectivă, ca fiind teroristul îmbrăcat în negru, care nu a existat. M-a preocupat și pe mine această poveste cu teroriștii îmbrăcați în negru și s-a dovedit că de fiecare dată atunci când au fost confuzii de acest fel, ele au fost generate de uniformele negre sau de culoare închisă ale militarilor din forțele regulate”, a precizat acesta.
Întrebat dacă militarii purtau uniformele uzuale sau nu, Cătălin Ranco Pițu a declarat:
„Nu, tanchiștii au combinezoane de culoare neagră și așa aveau mereu. Ei erau echipați de război începând cu 22 decembrie și au ieșit în combinezoanele lor tradiționale de culoare neagră. Informațiile pot fi confirmate de militarii de la mecanizare. Oricine a trăit atunci își poate aduce aminte că în toate marile orașe, începând cu București, au existat foarte multe tancuri aduse în oraș, chiar și înainte de 22, contrar legilor. Uneori, acești tanchiști aveau și șube, de culoare kaki, pe care le-au purtat peste combinezoanele de culoare neagră. În anumite situații, se spunea: „uite teroristul care s-a deghizat”. Un terorist real nu avea nevoie să fie îmbrăcat ca un terorist. Eu de aceea am glumit că, dacă ar fi fost așa, mai lipsea să mai scrie și „terorist” pe el”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News