Data actualizării:
Data publicării:

Mitul longevității, spulberat. De ce multivitaminele nu sunt o soluție universală

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Un studiu amplu realizat de Institutul Național de Sănătate din SUA (NIH) spulberă mitul conform căruia multivitaminele ne ajută să trăim mai mult.

Cercetătorii au analizat datele a peste 390.000 de adulți timp de aproape trei decenii și au concluzionat că administrarea zilnică de multivitamine nu are un impact asupra longevității, potrivit Science Alert.

Ideea de a ne prelungi viața prin simpla ingerare a câtorva pastile pare tentantă, însă realitatea este mult mai complexă. Deși vitaminele pot fi benefice unor persoane în lupta împotriva unor afecțiuni specifice, studiul NIH indică faptul că, în general, acestea nu ne vor ajuta să sărbătorim mai multe zile de naștere.

Cercetătorii au analizat date provenite din trei studii ample, chestionând peste 390.000 de adulți cu privire la alimentația și sănătatea lor pentru a observa impactul administrării de multivitamine asupra stării lor de sănătate pe parcursul a aproape 30 de ani.

"Mulți adulți din SUA declară că utilizează multivitamine pentru a-și menține sau îmbunătăți sănătatea", scriu epidemiologul NIH Erikka Loftfield și colegii săi în lucrarea publicată.

Însă studiul actual confirmă rezultatele predominant negative ale unor cercetări anterioare, indicând faptul că administrarea zilnică de multivitamine nu ne prelungește viața. Dimpotrivă, riscul de deces din orice cauză a fost cu 4% mai mare în primii ani de urmărire a rezultatelor în rândul persoanelor care au utilizat multivitamine, comparativ cu cele care nu au făcut acest lucru.

Sunt posibile câteva explicații pentru acest fenomen, însă acestea sunt dificil de deslușit. De exemplu, este posibil ca persoanele cu probleme de sănătate specifice legate de vârstă să fie mai predispuse să apeleze la multivitamine.

Pe de altă parte, utilizatorii de multivitamine tind să aibă o alimentație mai sănătoasă, să facă mai multă mișcare, să fumeze mai puțin și să aibă venituri care le permit achiziționarea suplimentelor - toți acești factori pot contribui la o stare generală de sănătate mai bună.

Acest lucru s-a observat și în studiul NIH. Participanții erau în general destul de sănătoși, fără istoric de cancer sau alte boli cronice, însă utilizatorii de multivitamine aveau tendința de a avea o alimentație mai calitativă și un indice al masei corporale (IMC) mai scăzut - un parametru de sănătate controversat și descurajat în prezent.

Acești factori perturbatori - care au fost luați în calcul în cadrul studiului - au îngreunat analize anterioare. De asemenea, varietatea largă de multivitamine face dificilă compararea lor de la un studiu observațional sau clinic la altul.

Chiar și înainte de rezultatele acestui studiu, experții erau sceptici în privința beneficiilor administrării de multivitamine, susținând că eficiența lor variază în funcție de persoană, motivele administrării și modul de administrare.

Administrarea unor vitamine specifice poate fi benefică persoanelor cu deficiențe diagnosticate medical, cum ar fi deficitul de fier sau deficitul de vitamina B, sau poate suplini necesarul crescut de vitamine din timpul sarcinii.

Câteva studii recente sugerează că administrarea zilnică de multivitamine poate ajuta la îmbunătățirea memoriei și la încetinirea declinului cognitiv, însă doar la adulții în vârstă și pentru o perioadă scurtă de timp. Vitaminele cu proprietăți antioxidante, cum ar fi vitamina C și zincul, par, de asemenea, să prevină degenerescența maculară, o afecțiune care duce la pierderea progresivă a vederii la vârste înaintate.

Cu toate acestea, suplimentele pot fi dăunătoare sau periculoase dacă sunt administrate în doze excesive, împreună cu alte vitamine, sau dacă interacționează cu medicamentele eliberate pe bază de rețetă.

Suplimentele de beta-caroten cresc riscul de cancer pulmonar la fumători, în timp ce vitamina K poate reduce eficacitatea medicamentelor anticoagulante, iar calciul și zincul limitează absorbția antibioticelor utilizate pentru combaterea infecțiilor bacteriene.

Multivitaminele nu sunt reglementate în același mod ca medicamentele eliberate pe bază de rețetă sau cele eliberate fără prescripție medicală, ceea ce lasă cale liberă afirmațiilor exagerate legate de eficacitatea lor, afirmații care nu sunt susținute neapărat de dovezi științifice.

Obținerea vitaminelor din alimentație este o alternativă mai sigură

Pentru majoritatea oamenilor, obținerea cantității necesare de vitamine din alimentație, în locul suplimentării cu vitamine, este o modalitate mai sigură. De exemplu, un studiu realizat în 2023 a demonstrat că adoptarea unei alimentații mai sănătoase poate crește cu până la 10 ani la speranța de viață.

"Cu cât sunt mai mari schimbările aduse către modele alimentare mai sănătoase, cu atât mai mari sunt beneficiile așteptate în ceea ce privește speranța de viață", au explicat la acea vreme cercetătorii din spatele studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel