Miting de susținere a medicilor în Piața Victoriei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA) va organiza vineri, 13 septembrie, un miting cu tema ”Demnitatea şi onoarea profesiei de medic şi repoziţionarea în societatea civilă”. 

”Profesiunea de medic a fost, de-a lungul timpului, una dintre cele mai respectate şi admirate din societate. Încărcată de o responsabilitate enormă, aceasta nu doar că gestionează sănătatea şi vieţile oamenilor, dar este şi un pilon esenţial în menţinerea unui echilibru social şi moral. Demnitatea şi onoarea acestei meserii reprezintă valori fundamentale care trebuie protejate şi consolidate, chiar şi – sau mai ales – în momentele de criză”, conform unui comunicat al APMA.

Imaginea medicilor a fost grav afectată

”În ultimii ani, imaginea medicilor a fost grav afectată de anumite incidente mediatizate care au umbrit prestigiul acestei profesii. Este important să recunoaştem că, în ciuda câtorva cazuri izolate de abateri, majoritatea medicilor îşi îndeplinesc cu onoare şi profesionalism atribuţiile, cu sacrificii personale enorme. Demnitatea profesiei de medic derivă din devotamentul pentru viaţă, din misiunea de a pune binele pacientului pe primul loc şi din integritatea morală cu care fiecare profesionist trebuie să îşi trateze pacienţii. Medicul nu este doar un specialist al ştiinţei, ci şi un sprijin psihologic şi uman pentru cei aflaţi în suferinţă.

Demnitatea acestei profesii nu trebuie compromisă

Demnitatea acestei profesii nu trebuie compromisă din cauza unor greşeli individuale, ci trebuie reafirmată prin transparenţă, educaţie continuă şi empatie faţă de pacienţi. Onoarea profesiei de medic se referă la încrederea pe care societatea o are în competenţele şi valorile acestui specialist. Fiecare medic are datoria morală de a menţine standardele de excelenţă şi integritate, însă acest lucru trebuie sprijinit şi de o relaţie corectă cu societatea civilă.

Încrederea între pacient şi medic este esenţială şi trebuie cultivată prin deschidere, comunicare şi respect reciproc. Repoziţionarea medicilor în societatea civilă necesită un efort colectiv atât din partea profesioniştilor din domeniul sănătăţii, cât şi din partea publicului larg şi a instituţiilor media”, se subliniază în comunicat.

Principii de acțiune

”Redefinirea respectului pentru această profesie nu poate fi făcută decât printr-o colaborare deschisă, care să reflecte realităţile şi dificultăţile întâmpinate în sistemul medical, dar şi prin educarea corectă a publicului cu privire la importanţa şi complexitatea acestei meserii.

Se propun următoarele principii de acţiune:

Transparenţă şi comunicare eficientă – Medicii şi organizaţiile profesionale trebuie să devină mai deschişi în faţa societăţii, comunicând clar provocările şi realizările din domeniu. Aceasta va ajuta la diminuarea suspiciunilor şi va întări încrederea publicului.

Educaţie şi formare continuă – Prin investiţii în formarea profesională şi morală a medicilor, se pot preveni erori şi situaţii conflictuale, încurajându-se, în acelaşi timp, excelenţa.

Protejarea imaginii publice a medicilor – Este esenţial ca mass-media să promoveze o imagine echilibrată, care să sublinieze contribuţiile pozitive ale medicilor, nu doar cazurile izolate de corupţie sau malpraxis.

Crearea unui cadru de responsabilizare mutuală – Respectul şi încrederea trebuie să fie bidirecţionale. Pacienţii şi medicii trebuie să colaboreze într-un cadru în care ambele părţi îşi respectă drepturile şi obligaţiile.

Concluzii

Concluzionând, pentru a reda profesiei de medic locul meritat în societate, este necesară o reevaluare a valorilor fundamentale care stau la baza acestei meserii. Încrederea şi respectul public trebuie reconstruite prin dialog, transparenţă şi angajament comun faţă de un sistem medical echitabil şi de înaltă calitate”, se mai arată în sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel