Urmărește emisiunea live
MIT SPULBERAT: NU există Efectul Mozart! Ascultarea muzicii clasice NU te face mai inteligent
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Cu siguranță ați auzit că dacă ascultați muzica lui Mozart cât sunteți însărcinată (sau chiar să puneți căștile la nivelul burții, astfel încât copilul să audă mai bine), creierul lui se va dezvolta mai bine iar copilul va fi mai inteligent. Mitul a fost demontat de curând:  predilecţia pentru muzica clasică nu vorbeşte despre coeficientul de inteligenţă.

Efectul Mozart a fost cândva numit presupusul rol benefic asupra inteligenței atunci când asculţi muzică clasică, după ce un studiu experimental a fost realizat de psihologul Gordon Shaw de la Universitatea din California în 1993. Acesta susţinea că participanții săi au obținut rezultate mult mai bune la testele de inteligență după ce au ascultat timp de 10 minute o compoziție a lui Mozart. La scurt timp, mass-media a făcut cunoscută „marea descoperire” și nu a durat mult până să apară casete și discuri special create pentru dezvoltarea inteligenței și a altor factori de personalitate, nu doar la adulți, ci și la copii și la bebelușii nenăscuți. 

Concluzii clare: nu există dovezi



Cât de veridică este însă influența muzicii clasice asupra dezvoltării inteligenței? Studiului lui Gordon Shaw i s-au adus numeroase critici, care au zdruncinat credibilitatea rezultatelor sale. În plus, studii similare au fost realizate de alți oameni de știință, fără ca aceștia să obțină presupusele rezultate benefice ale muzicii lui Mozart asupra inteligenței. O echipă de cercetători de la Universitatea din Viena a realizat o meta-analiză a tuturor studiilor existente la acea dată privind legătura dintre inteligență și ascultarea muzicii clasice. Evaluând un total de 40 de studii, cu 3000 de participanți, concluziile lor au fost clare: nu există dovezi că ascultarea muzicii lui Mozart ar putea dezvolta inteligența.

Mitul Mozart

Sigur că studii viitoare ar trebui să verifice măsura în care muzica clasică (a lui Mozart sau a oricărui alt compozitor) are efecte pe termen lung asupra inteligenței. Până atunci însă efectul Mozart ar putea fi numit mai degrabă mitul Mozart. Şi totuşi, de ce acest mit continuă să atragă oamenii într-un număr atât de mare? O explicație ar fi personajul enigmatic care a fost Mozart, geniul care a fost absorbit atât de mult de munca sa și a cărui viață este încă învăluită în mistere și legende. Oamenii sunt fascinați de vieţile unor astfel de personalităţi, așa că nu e de mirare succesul comercial pe care „efectul Mozart” îl are încă asupra celor care cred că dacă ascultă muzica sa vor deveni mai inteligenți sau chiar îşi vor dezvolta o latură artistică neexplorată încă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel