Mit spulberat. Dafin Mureșanu: Creierul are capacitate de regenerare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Vlad Manolache
WhatsApp
Mitul conform căruia creierul nu se regenerează, ci doar pierde neuroni, a fost spulberat. Profesorul Dafin Mureşanu a explicat la DC News, în cadrul emisiunii "Academia de Sănătate", întreg procesul.

Președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare, Dafin Mureşanu, a declarat că, la fel ca orice organ, și creierul are capacitate de regenerare, însă este una aparte. "Imaginea aceasta statică a creierului care a fost dezvoltată în ultima sută de ani, până acum 30 de ani. Deci secolul 20 a început printr-o imagine destul de statică a modului în care creierului funcționează și cu această dogmă a renegenerării, că ne naștem cu un număr de neuroni din care pierdem treptat. Dar vedeți, pierdeam neuroni, dar câștigam experiență, deveneam mai înțelepți, lucrul acesta venea în contradicție cu imaginea aceasta statică. De fapt, realitatea biologică demonstrează exact contrariul și așa cum orice organ și orice structură din organismul nostru are o oarecare capacitate de regenerare, creierul are o capacitate de regenerare cu totul și cu totul aparte", a declarat Dafin Mureşanu.

Neuronul nu poate funcționa

"Toată lumea este fascinată de neruon. De fapt, în creier avem un număr foarte mare de neuroni, dar avem de zece ori mai multe celule gliale și de cinsprezece ori mai multe celule endoteliale. De fapt, neuronul singul nu poate funcționa deloc. (...) Există o unitate care se numește unitatea neurovasculară care este compusă din astrocit, neuron, și multe alte componente. Această entitate indivizibilă este de fapt unitatea de bază.(...) Aceste celule progenitoare care apar în creier, și apar permanent, au o capacitate pluripotentă de diferențiere. Acești neuroni prematuri se nasc în anumite zone ale creierului (...) care apoi, în funcție de semnalele ulterioare și de nevoile care există în creier, ele se diferențiază și se dezvoltă fie spre celule gliale, fie spre neuron. Apoi ele sunt îndrumate spre zonele care au o uzură mai mare și sunt încorporate în ele sau spre zonele în care s-au produs leziuni. În ce măsură ajunge o celulă din aceasta să se integreze și să formeze o unitate neurovasculară este încă dificil de spus, dar în general acest proces este unul de succes și se reușește o primenire și o ținere sub control a uzurilor, a proceselor care erodează în mod natural acest organ fascinant care este creierul" a declarat neurologul Dafin Mureşanu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel