Mit despre vaccinare, desființat. Prof. Univ. Dr. Popovici: E foarte important acest aspect pentru că omul se vaccinează și are impresia că, din momentul vaccinării, e protejat
Diferențierea gripei de viroză respiratorie este de o importanță mare, având în vedere faptul că prima poate dezvolta complicații grave.
Prof. Univ. Dr. Emilian Popovici, medic primar epidemiolog și vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a fost prezent în platoul DC News și a vorbit despre una dintre cele mai actuale probleme din România, dar și din lume: epidemiile.
Durează 2 săptămâni până își face efectul un vaccin
„Încă se mai poate face vaccinare. De ce spun asta? Pentru că între momentul administrării vaccinului și al instalării protecției postvaccinale trebuie să treacă un interval de 2 săptămâni necesar pentru producerea anticorpilor. Oamenii trebuie să înțeleagă că nu ne vaccinăm astăzi și suntem protejați de mâine. Trebuie să treacă 2 săptămâni de la momentul vaccinării și al efectului.
Este foarte important acest aspect pentru că altfel omul se vaccinează, are impresia că din momentul vaccinării el este protejat. Face o viroză respiratorie sau chiar gripă după o zi sau o săptămână de la vaccinare și după spune „Nu mă mai vaccinez de acum încolo că m-am vaccinat și am făcut gripă după”.
Vaccinarea gripală protejează doar față de gripă și protejează față de îmbolnăvire, nu doar față de formele grave cum a fost în cazul SARS CoV-2. Aici previne îmbolnăvirea într-un procent foarte ridicat (...). În virozele respiratorii febra este undeva pe la 37 cu 2, sau 37 cu 6, cel mult 38. În gripă te duce la 39, 40 de grade. Urmează frisoanele. Durerile musculare și cele articulare sunt prezente în toate cazurile de gripă intense. Virozele respiratorii, dacă apar, că apar în puține cazuri, sunt de intensitate scăzută. Tusea este prezentă în gripă și este o tuse tenace, pe când în virozele respiratorii este un semn clinic care nu este frecvent întâlnit, deci se poate face o diferențiere în sens clinic între cele două. Este important pentru că aceia care spun că au dus gripa pe picioare greșesc. Duce eventual o viroză respiratorie dacă e cazul.”, ne-a spus Prof. Univ. Dr. Emilian Popovici, medic primar epidemiolog și vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.
De ce e importantă diferențierea dintre gripă și viroză respiratorie
„Părinții știu că, dacă copilul lor e bolnav de gripă e una - asta însemnând să-l țină acasă pentru a îi proteja sănătatea de complicațiile gripei printre care cea mai frecventă e pneumonia postgripală - este important și pentru restul lumii să facă această diferențiere pentru a ști să se protejeze atunci când au cu adevărat gripă. Gripa poate genera cu adevărat complicații.”, a mai completat Prof. Univ. Dr. Emilian Popovici, medic primar epidemiolog și vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News