Misterul vacilor lovite de avionul Boeing 737-800. Pilotul Osiceanu: Am fost și eu mirat de acest caz
Data publicării:
Autor: Cezar Osiceanu
WhatsApp
Foto ilustrativ Pixabay
Foto ilustrativ Pixabay
În aviație totul este posibil și relativ, spunea o veche dogmă. Iar cazul de față o dovedește din plin.

Birds strike versus cows strike sau, mai pe românește, ciocnirea cu păsările la decolare versus ciocnirea cu vacile, tot la decolare.

Pe 30 noiembrie a.c., avionul Boeing 737-800 al companiei Biman din Bangladesh a decolat de pe pista aeroportului din Cox's Bazar cu destinația Dhaka, la ora locală 17.35, având la bord 100 de persoane, din care șase erau membri ai echipajului.

Avionul a lovit două vaci apărute din senin pe pistă

Conform revistei Aviation Herald, în timpul rulajului la decolare, avionul a lovit două vaci apărute din senin pe pistă. După desprinderea avionului, piloții au urcat la FL 100 - aproximativ 3300 de metri înălțime și au continuat zborul la destinație la aceasta înălțime evident mult mai mică decât cea normală.

La destinație, cei doi piloți au executat o trecere la joasă înălțime pe deasupra pistei, pentru a încerca observarea unor posibile avarii nesemnalizate în cabina de pilotaj. Apoi, au aterizat normal.

În ciuda anchetei demarate de către autorități, până în prezent:

- Nimeni din personalul aeroportului nu a putut explica cum au ajuns cele două vaci pe pistă, aeroportul fiind înconjurat cu gard de protecție și sârmă ghimpată și având posturi de pază multiple, etc.;

 - Controlorii de trafic aerian, care sunt obligați să verifice vizual că pista este liberă înainte de a da orice aprobare de decolare, nu au putut explica de ce au dat aprobarea de decolare sau de ce nu au alertat organele de aeroport și piloții cu privire la existența pe pistă a celor două vaci;

- Piloții nu au putut explica de ce au executat decolarea în condițiile în care este obligatorie verificarea vizuală a pistei înainte de începerea acesteia, iar mărimea celor două vaci precum și coarnele tipice rasei bovine nu sufereau comparație cu vreo pasăre uitată prin zonă.

Or fi fost vacile îndrăgostite? “Orbul găinii” a devenit “orbul vacii”? 

Presa locală se străduiește de zor să dezlege enigma plecând de la următoarele supoziții:

a) or fi fost vacile

- îndrăgostite de zbor, de vreun membru al echipajului sau chiar de vreun pasager, știut fiind atașamentul acestor animale față de oameni;

- lovite de “boala vacii nebune”, adică de encefalopatie spongiformă bovină;

- reîncarnări ale unor păsări, altfel neputând să sară gardul de peste doi metri înălțime.

b) s-a transformat sindromul “orbul găinii” în ceva evident mai mare, respectiv în “orbul vacii” - problema tipică politicienilor de pretutindeni;

c) efectele secundare fie ale vaccinării împotriva Covid-19, fie ale virusului în sine, pot fi atât de mari de nimeni nu a văzut două vaci pe pista de decolare? Majoritatea oamenilor implicați erau vaccinați sau testați.

Am fost și eu mirat de acest caz și le-aș fi sugerat ziariștilor locali să caute revista “Plai cu Boi”, pentru un schimb de experiență prin eterna și fascinanta noastră Românie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel