Misterul dispariției Salonului de Chihlimbar, pe punctul de a fi dezlegat
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Salonul de Chihlimbar a fost refăcut
Salonul de Chihlimbar a fost refăcut
O navă căutată de 70 de ani, care ar fi   transportat ornamentele din Salonul de Chihlimbar furat de nemți dintr-un palat de lângă Sankt Petersburg. a fost descoperită de scafandrii polonezi.

Epava unei nave de război naziste, descoperite în Polonia, ar putea elucida misterului Salonului de Chihlimbar. Scafandri polonezi afirmă că au găsit nava „Karlsruhe”, despre care cred că deţine comori luate de nazişti din Rusia.

Din documentele vremii se ştie că, în 1945, nava a părăsit portul Königsberg în mare grabă, cu o încărcătură foarte mare la bord. Tot atunci, Salonul de Chihlimbar, supranumit de specialiști ca cea de-a opta minune a lumii, furat de nemţi dintr-un palat de lângă Sankt Petersburg şi transportat la Königsberg, a dispărut după bombardamentul oraşului de către sovietici.

Spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, crucişătorul „Karlsruhe” a luat parte la Operaţiunea Hannibal, una dintre cele mai ample acțiuni de evacuare maritimă din istoria omenirii, prin care mai mult de un milion de soldaţi şi civili germani din Prusia Răsăriteană au fost ajutaţi să scape de încercuirea trupelor sovietice.

Se știe că nava a părăsit portul Königsberg în mare grabă, cu 1.083 de persoane la bord şi cu o încărcătură foarte mare. Probabil, vaporul „Karlsruhe” a fost scufundat de avioanele de luptă sovietice în largul coastelor Poloniei.

Salonul de Chihlimbar, construit în Prusia,  oferit în dar ţarului Petru cel Mare

Construcţia Salonului de Chihlimbar a început în 1701, urmând să fie asamblată în cadrul Palatului Charlottenburg, casa lui Friedrich I, primul rege al Prusiei. Camera, produsul unei adevărate colaborări internaţionale, a fost schiţată de către sculptorul baroc Andreas Schlüter şi construit de către specialistul danez în chihlimbar, Gottfried Wolfram. Petru cel Mare, aflat în vizită, a rămas impresionat de cameră. Regele prusac a ţinut minte, iar în 1716 i-a oferit camera în dar, consolidând astfel relaţiile ruso-prusace. Salonul făcea parte din Palatul Ecaterina de lângă Sankt Petersburg.

Naziştii l-au demontat şi l-au transportat la Königsberg, pe atunci un oraş-port german de pe ţărmul Mării Baltice, în prezent enclava rusă Kaliningrad. După bombardamentele aliaţilor asupra oraşului, salonul nu a mai fost văzut niciodată, mulţi istorici crezând că acesta a fost distrus. După război, meşteşugarii din Rusia au reușit pe baza imaginilor existente construirea  une replici  a Salonului de Chihlimbar în Palatul Ecaterina, potrivit Mediafax.

„Căutam epava încă de anul trecut, când am realizat că aceasta ar putea constitui cea mai interesantă şi nedescoperită poveste care zace pe fundul Mării Baltice”, a declarat unul dintre scafandri, Tomasz Stachura. „Este practic intactă. În cală am descoperit vehicule militare, porţelanuri şi multe lăzi în care însă nu ştim ce se află”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel