Misteriosul „Stăpân al Universului” menționat în orașul antic Palmira tocmai a fost identificat
Identitatea unui zeu necunoscut descrisă în inscripțiile din orașul antic Palmyra, situat în Siria actuală, i-a derutat de mult pe oamenii de știință. Dar acum, un cercetător declară că a rezolvat cazul.
Palmira a existat acum mii de ani, iar orașul a înflorit cu aproximativ 2.000 de ani în urmă ca un centru de comerț care lega Imperiul Roman cu rutele comerciale din Asia, cum ar fi Drumul Mătăsii.
Zeitatea anonimă este menționată în numeroase inscripții aramaice la Palmira și este denumită „cel al cărui nume este binecuvântat pentru totdeauna”, „stăpânul universului” și „milostiv”, potrivit Science in Poland, un site de știri condus de guvernul polonez și jurnaliști independenți. Multe dintre aceste inscripții datează de aproximativ 2.000 de ani.
Pentru a rezolva acest mister, Aleksandra Kubiak-Schneider, cercetător postdoctoral la Universitatea din Wrocław din Polonia, a comparat inscripțiile din Palmira cu inscripțiile găsite în întreaga Mesopotamia care datează din primul mileniu î.Hr. Ea a descoperit că zeii adorați în Mesopotamia erau denumiți cu nume similare ca zeul anonim din Palmira.
De exemplu, „Bel-Marduk” – zeul suprem al Babilonului – a fost numit și „milostiv”. Expresia „stăpânul lumii” – un titlu similar cu „stăpânul universului” a fost uneori folosită pentru a se referi la Baalshamin, un zeu al cerului, a spus Kubiak-Schneider pentru Science in Polonia.
Despre ce zeu este vorba
Kubiak-Schneider a declarat pentru Science că „zeul” anonim menționat în inscripțiile din Palmira nu este un singur zeu, ci mai degrabă mai multe zeități care includ Bel-Marduk și Baalshamin. Ea mai susține că oamenii nu au menționat numele zeităților în semn de respect.
În plus, atunci când oamenii au scris inscripțiile care invocă intervenția divină, ei nu au ajuns întotdeauna la un anumit zeu, ci mai degrabă la orice zeu care le-ar asculta rugăciunile.
„Nu a existat niciun zeu anonim, fiecare zeu care a ascultat și a arătat favoarea cererilor merita o laudă veșnică”, a spus Kubiak-Schneider.
Live Science a contactat cercetători care nu sunt implicați în studiu pentru a-și oferi punctele de vedere. Cercetătorii care au răspuns au reacționat cu prudență față de propunere.
Kubiak-Schneider „a prezentat [o] ipoteză comunității științifice care o va discuta și fiecare savant va decide să o accepte sau să o respingă prezentând contraargumente în acest din urmă caz”, a spus Leonardo Gregoratti, un cercetător care a studiat istoria și arheologia Palmira și a regiunii înconjurătoare.
Un cercetător, care a comentat sub anonimat a fost de acord că zeitatea fără nume se referă probabil la mai multe zeități, dar a fost îngrijorat de faptul că unele dintre textele babiloniene pe care le-a studiat Kubiak-Schneider datează cu secole mai devreme decât inscripțiile din Palmira, conform Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News