Data publicării:

Misterele scarabeului lui Tutankhamon și al cristalului negru, dezlegate

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
scarabeu1
scarabeu1

Tutankhamon a avut o broșă în formă de scarabeu făcută din sticlă de siliciu galbenă, de natură extraterestră. În 1996, tot în Egipt, a fost descoperit și un cristal de rocă negru, care a pus la grea încercare cercetătorilor, aceștia ajungând la concluzia că este vorba despre nucleul unei comete care a explodat  deasupra Egiptului în urmă cu 28 de milioane de ani.

Potrivit oamenilor de știință,  misteriosul cristal negru  reprezintă  primul material provenit dintr-un nucleu de cometă ce a fost descoperit până în prezent pe Terra, transmite AFP.

 "Cometele ne brăzdează dintotdeauna cerul — acei bulgări murdari de gheață amestecată cu praf — dar niciodată până acum nu a fost identificat pe Pământ material provenit dintr-o cometă", a precizat profesorul David Block de la Universitatea sud-africană de la Witwatersrand.

Faraonul egiptean Tutankhamon a avut o broșă în formă de scarabeu făcută din sticlă de siliciu galbenă, substanță rezultată după ce explozia cometei a încălzit nisipul până la 2.000 de grade Celsius. În urma acestei explozii, pe Pământ a ajuns și un cristal de rocă negru, conform unui comunicat al universității.

Acest cristal de rocă reprezintă "prima dovadă a unei comete care pătrunde în atmosfera Pământului și explodează, provocând o ploaie de foc ce a distrus totul în calea sa", se precizează în comunicat.

 Acest cristal, descoperit încă din 1996, a fost analizat de o echipă de geologi, fizicieni și astronomi. A stat degeaba o lungă perioadă de timp, până a ajuns în mâinile unui cercetător care studiază diamantele, conform profesorului Jan Kramers de la Universitatea din Johannesburg.

 Șocul impactului a dus la formarea unor diamante microscopice pe acest cristal de rocă, iar studiile realizate asupra sa au demonstrat că nu este vorba de o piatră ordinară. Acest cristal de 30 de grame prezintă o trăsătură caracteristică rocilor extraterestre și este totuși diferit față de meteoriți, susține Kramers.

 "Dacă o comparăm cu meteoriți... aceștia din urmă conțin doar aproximativ 3% carbon, iar acest cristal conține 65% carbon", a precizat el pentru AFP.

 Analizele chimice i-au condus pe experți spre concluzia clară că este vorba despre "primul specimen cunoscut de nucleu al unei comete", conform cercetătorilor de la Universitatea din Witwatersrand, scrie Agerpres.

Rezultatele cercetării vor fi prezentate într-o prelegere publică la Universitatea Witwatersrand, cunoscută sub numele de Wits, pe 10 octombrie și va fi publicată în revista Earth and Planetary Letters.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel