Misiunea AIEA se îndreaptă către Centrala Nucleară Zaporijjia
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Google Maps
Foto: Google Maps
Nu se ştie însă când anume inspectorii AIEA vor reuşit să ajungă la Centrala Nucleară Zaporijjia.

Coloana auto a misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a părăsit, miercuri dimineaţă, Kievul şi s-a îndreptat spre Centrala Nucleară Zaporijjia din Enerhodar, informează RADOR. Ora la care se preconizează că acest convoi auto al AIEA să ajungă la Centrala Nucleară Zaporijjia, din regiunea Zaporijjia, nu este specificată.

Misiunea AIEA a părăsit Viena luni şi a sosit marţi la Kiev, unde delegaţia s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Luni, surse ale Agenţiei de presă TASS de la ONU au precizat că misiunea AIEA va intra pe teritoriul Centralei Nucleare Zaporijjia, mai întâi ajungând la Kiev şi apoi prin teritoriul controlat de Ucraina. O sursă ONU bine familiarizată cu detaliile activităţii misiunii AIEA a declarat marţi pentru TASS că aceasta include reprezentanţi din zece ţări - Albania, Iordania, Italia, China, Lituania, Mexic, Polonia, Serbia, Macedonia de Nord şi Franţa. Delegaţia este condusă de directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

Sursa a explicat că reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei nu au fost incluşi în misiunea AIEA pentru a asigura neutralitatea şi imparţialitatea acesteia. Interlocutorul a mai menţionat că inspectorii vor studia siguranţa şi securitatea nucleară a centralei, dar nu se vor implica în probleme politice şi militare. Reprezentanţii ONU oferă doar asistenţă în materie de logistică - deplasarea la Centrala Nucleară Zaporijjia - şi securitatea ei. Centrala Nucleară Zaporijjia, situată în oraşul Enerhodar, din Ucraina, se află sub controlul trupelor ruse. Potrivit Ministerului rus al Apărării, în ultimele zile, forţele ucrainene au efectuat mai multe atacuri pe teritoriul centralei, folosind, în special, drone, artilerie grea şi sisteme de lansare multiplă de rachete. În cele mai multe cazuri, atacurile sunt respinse de sistemele de apărare aeriană, dar obuzele lovesc infrastructura şi zona de depozitare a deşeurilor nucleare, ceea ce reprezintă o ameninţare privind scurgerea de radiaţii.

Scurt istoric

Pe 3 august 2022, Rafael Grossi, de la IAEA, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu integritatea fizică a centralei, cu situația reparațiilor și a mentenanței necesare precum și cu siguranța materiei nuclare. IAEA a planificat o misiune de inspectare a centralei care avea nevoie de aprobarea celor două părți, Ucraina și Rusia precum și autorizația din partea Națiunilor Unite. Energoatom, compania nucleară de stat din Ucraina s-a opus vizitei IAEA deoarece "orice vizită ar legitima prezența Rusiei acolo". Yevhen Balytskyi, oficial din partea Rusiei i-a invitat pe cei de la IAEA în vizită pentru a vedea cum ei apără centrala de atacurile armatei ucrainene.

Pe 6 august 2022 IAEA a raportat faptul că unul din cele trei reactoare care mai operau a fost deconenctat și a pornit sistemul de protecție de urgență ca urmare a bombardamentelor din ziua precedentă. António Guterres, Secretarul general ONU a declarat că "orice atac asupra unei centrale nucleare este un act sinucigaș" și a cerut acces la centrală pentru inspectorii IAEA. Energoatom a cerut demilitarizarea zonei din jurul centralei și instalarea acolo a trupelor de menținere a păcii.

Pe 11 august complexul centralei a fost bombardat de mai multe ori. Ucraina susține că Rusia a bombardat iar oficiali ruși susțin că Ucraina a condus bombaramentul.

Pe 14 august 2022, Președintele Zelenski a acuzat Rusia că își staționează trupele în complexul nuclear pentru a ataca orașele Nikopol și Marhaneț peste barajul Kakhovka.

Centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub ocupaţia armatei ruse, reprezintă cel mai periculos loc din Europa, a declarat de curând directorul adjunct al Agenţiei de Stat pentru Managementul Zonei de Excludere din Ucraina, Maksym Shevchuk.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel