Data publicării:
UPDATE. Misiune de distrugere a unei mine marine, în Eforie
O echipă de scafandri de luptă EOD, din cadrul Forţelor Navale Române, specializaţi în dezamorsarea şi distrugerea dispozitivelor explozive, execută, duminică, o misiune de distrugere a unei mine marine, aflată în derivă, la o distanţă de aproximativ 2 mile marine (3,6 km), în largul ţărmului românesc, travers de Eforie, informează un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.
UPDATE
Mina marină din raionul maritim Eforie, aflată în derivă la o distanţă de aproximativ 2 mile marine, în largul ţărmului românesc, a fost distrusă, au informat reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN).
Potrivit sursei citate, scafandrii de luptă EOD au executat, duminică seara, o misiune de intervenţie pentru neutralizarea şi distrugerea unei mine marine, care se afla în derivă, la o distanţă de aproximativ 2 mile marine (3,6 km), în largul ţărmului românesc, travers de Eforie.
"Echipa de scafandri ai Forţelor Navale şi-a început misiunea în jurul orelor 19,30 şi s-a deplasat la faţa locului cu două ambarcaţiuni rapide, unde a aplicat procedurile operaţionale standard pentru astfel de intervenţii. Scafandrii militari au constatat că era o mină marină de tip YAM, care reprezenta un pericol pentru navigaţia în siguranţă, în apele teritoriale româneşti, au transportat mina într-un raion de siguranţă şi au distrus-o prin explozie", a transmis MApN.
După începerea agresiunii militare neprovocate de către Federaţia Rusă în Ucraina, la data de 24 februarie 2022, aceasta a fost cea de-a doua intervenţie a Forţelor Navale Române pentru distrugerea unei mine marine, care provine din raioanele maritime de la nord de România, unde se desfăşoară acţiunile de război. Prima mină marină, aflată în zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române, a fost distrusă de scafandrii EOD ai Centrului 39 Scafandri, în luna martie, la 70 km travers de Capu Midia.
-----------
Potrivit sursei citate, mina a fost descoperită de o structură a Gărzii de Coastă, iar intervenţia scafandrilor EOD a fost solicitată în conformitate cu procedurile operaţionale naţionale, specifice pentru astfel de situaţii.
"Imediat, conducerea Forţelor Navale a ordonat Centrului 39 Scafandri să ia măsurile necesare pentru a trimite echipa de scafandri de intervenţie în raionul maritim indicat, pentru investigarea situaţiei şi eliminarea pericolului din apele teritoriale româneşti.
Echipa Forţelor Navale şi-a început misiunea în jurul orelor 19,30. Vom reveni cu detalii după finalizarea intervenţiei", au transmis reprezentanţii MApN, scrie Agerpres.
Război tăcut în Marea Neagră?
„O întrebare foarte grea. Există vreo analiză la Ministerul Apărării, pe care o puteți dezvălui public, în legătură cu posibilitatea unui război în Marea Neagră? Un război tăcut în Marea Neagră, adică mine care explodează pe lângă nave, pe lângă instalațiile de foraj de care România și Europa vor depinde foarte mult în perioada următoare și despre mersul războiului din Ucraina?“, a întrebat Bogdan Chirieac.
„Există foarte multe analize în ceea ce privește războiul. Toate se bazează pe un indice de incertitudine destul de mare, pentru că atunci când un sistem, cum este cel rusesc, este condus într-o manieră autoritară, când, în mare măsură, un singur om are o arie de decizie foarte mare, totală să zicem, atunci surprizele strategice pot apărea oricând. Este foarte complicat, nu ai factori să faci analize și să judeci. Un singur om poate să fie imprevizibil și, de aceea, există un factor necunoscut.
Însă, în acest moment, sigur că se estimează că războiul din Ucraina va mai dura, că nu va fi atât de simplu de oprit, chiar dacă va avea o dimensiune mai degrabă regională, chiar dacă va rămâne localizat la zona aceasta a blocării malului Mării Negre și a regiunii Donbas. Deci, chiar dacă va rămâne în această regiune, nu sunt șanse, sunt diverse prognoze făcute de instituții de strategie, dar toate au un grad mare de relativitate.
Pe de altă parte, pericolul din Marea Neagră este unul real, în sensul că o parte din mare este blocată în această zonă. În ceea ce privește minele, sigur că nu se prevede ca să fie un război în Marea Neagră care să afecteze platformele civile, navele civile de comerț. Nici Rusia nu are interes, până la urmă, să deschidă un război cu toată lumea. Problema este că atât a timp cât există o zonă de conflict acolo, cât timp se pot desprinde mine de malul ucrainean, există întotdeauna un pericol potențial. Sunt strategii pentru asta, o strategie de Apărare pe care am făcut-o și la nivelul NATO în materie de mine care plutesc în derivă, și există un sistem de avertizare care cuprinde și nave comerciale și elicoptere care zboară continuu“, a explicat Vasile Dîncu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News