Data publicării:

'Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei', o nouă asociație pentru proiecte regionale

Autor: Sebastian Florea | Categorie: Stiri
WhatsApp

La Iași a avut loc o unire a asociaţiilor din Moldova, membrii săi militând pentru dezvoltarea infrastructurii din estul României.

Aproximativ 100 de persoane, reprezentanţi ai societăţii civile din zona Moldovei, s-au întâlnit luni la Iaşi pentru a lua parte la lansarea Asociaţiei 'Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei'. Iniţiatorii acestui demers sunt reprezentanţii asociaţiilor 'Moldova vrea autostradă' şi 'Împreună pentru A8', care au militat pentru construirea autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş.

'Este necesară o voce regională puternică, care să promoveze marile teme la Bucureşti. Printre fondatori se numără personalităţi din toate cele opt judeţe ale Moldovei', a declarat istoricul Dorin Dobrincu, preşedintele Asociaţiei 'Moldova vrea autostradă'. Un alt membru fondator al 'Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei', Cătălin Urtoi, a declarat că noua asociaţie nu se doreşte a fi o iniţiativă politică, membrii săi militând pentru dezvoltarea infrastructurii din estul României.

Citește și: Moldova se dezvoltă. Cine sunt primarii care au pus bazele alianței

'E vorba de proiectele regionale. De aceea a fost necesară această unire a asociaţiilor din Moldova. Mă refer la infrastructură, la cele două autostrăzi, A8 şi A7, la Spitalul Regional de Urgenţă, în educaţie avem mari lacune şi foarte multe probleme în ceea ce priveşte infrastructura din educaţie. Mă refer în primul rând la şcolile şi grădiniţele din comune. Nu există săli de sport, săli de curs civilizate, chiar lipsa unor şcoli, grădiniţe. Dincolo de proiectele regionale sunt şi proiecte locale pe care fiecare membru al Mişcării şi le susţine. Noi la Iaşi avem mai multe proiecte. Vom insista cu precădere asupra şoselei de centură care va trebui să facă conexiunea cu autostrada A8 şi podul de la Ungheni, vom insista asupra Spitalului de Copii Sf Maria. Acest spital poate fi introdus şi în zona proiectelor regionale pentru că deserveşte întreaga Moldovă. Ne referim şi la o sală polivalentă. Sunt proiecte pe care de-a lungul anilor fiecare decident politic le-a tot spus, le-a tot evidenţiat, dar din păcate nu s-a făcut nimic', a declarat Cătălin Urtoi, preşedintele Asociaţiei 'Împreună pentru A8'.

Presiuni asupra aleşilor locali şi parlamentarilor

La rândul său, un alt iniţiator, jurnalistul Dan Radu, a declarat că Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei se doreşte a fi pe cât posibil 'o platformă pentru oamenii competenţi şi oamenii oneşti care doresc să acţioneze într-o formă sau alta', 'să readucem cetăţenii competenţi, oamenii cu expertiză, oamenii care prin efortul lor pot modifica într-o formă realitatea actuală'. Psihoterapeutul Daniela Mitrofan, la rândul său membru fondator al Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei, a declarat că pentru punerea în aplicare a proiectelor membrii organizaţiei vor face presiuni asupra aleşilor locali şi parlamentarilor în vederea identificării resurselor financiare necesare.

'E nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi. Moldova are nevoie să îi arătăm că oamenii luptă pentru ea, că luptăm pentru îndepărtarea stereotipurilor. Vrem să depăşim ideile conform cărora moldovenii nu fac nimic, nu se schimbă. Auzim asta zilnic. Dacă suntem implicaţi şi vom ajuta lucrurile se vor schimba. Oamenii care ies în stradă susţin această Mişcare pentru că e un proiect care e în folosul tuturor. Asta aşteptăm cu toţii să ne implicăm', a declarat Daniela Mitrofan. Iniţiatorii Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei au negat că îşi doresc secesiunea. Totodată ei au afirmat că deocamdată nu intenţionează să îşi transforme Mişcarea în partid politic.

Citește și: Profesor, la masaj erotic. A avut un șoc atunci când a văzut maseuza

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel