Data publicării:

Mișcarea de geniu a lui Macron la alegerile legislative din Franța. Iulian Chifu: Nu aș recomanda niciodată unui președinte să facă asta / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Iulian Chifu, fost consilier de stat al premierului României, preşedinte Centrul de Prevenire a Conflictelor și profesor la SNSPA, a fost invitat la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, unde a vorbit despre alegerile din Marea Britanie și Franța. 

Iulian Chifu a comentat alegerile din Marea Britanie, subliniind că laburiștii, deși au obținut doar 33-35% din voturi, au câștigat 250 de locuri în plus în Parlament datorită sistemului de vot, realizând o majoritate aproape comparabilă cu cea a lui Tony Blair din anii '90. El consideră că alternanța de putere este benefică și se așteaptă ca Keir Starmer, un laburist moderat, să aducă continuitate în anumite politici.

„Și alegerile din Marea Britanie ne-au arătat că atunci când la laburiști a crescut numărul de voturi, cu sub două procente, au luat 250 de locuri în plus în Parlament. Deci, din punctul de vedere al voturilor, laburiștii au făcut circa 33-35% din voturi la nivelul Marii Britanii, dar prin sistemul de vot, prin repartiție, iată că au reușit să facă o majoritate care aproape ajunge la cea a lui Tony Blair din alte epoci, din anii '90.

Nu e un lucru rău, toată lumea se aștepta la această schimbare, alternanța de putere este sănătoasă. Vom vedea! Până la urmă, Keir Starmer nu este altceva decât un laburist moderat. Inclusiv în promisiunile sale electorale apar niște elemente care provin clar de la conservatori: nu cresc taxele, migrația ca problemă.

Deci, mă aștept să vedem un tip de continuitate, dar cu mult mai multă susținere politică și cu mai multă forță. De asemenea, principala diferență este apropierea de Uniunea Europeană care este evidentă, este în programul laburiștilor.”, a spus Iulian Chifu. 

 

3. foto: Ager... (keir-starmer_97513100.jpg)

 

Mișcarea de geniu a lui Emmanuel Macron

Iulian Chifu a comentat că strategia lui Macron care a reușit să izoleze extrema dreaptă și a consolidat poziția propriului său partid, care a ajuns pe locul 2. De asemenea, a subliniat că pentru prima dată în Franța, coalițiile trebuie negociate după alegeri, în loc să fie formate înainte pentru a câștiga majoritatea.

„Mutându-ne în Franța, eu am apreciat că a fost o mișcare de geniu a lui Macron. Sigur că s-a jucat la risc maxim, ori, pentru un șef de stat, riscul maxim nu este acceptabil. În postura de consilier prezidențial, eu nu aș recomanda niciodată unui președinte să joace la risc maxim, chiar dacă probabilitatea este suficient de redusă, riscând să arunce în aer tot statul și tot ce se întâmplă acolo.

A câștigat! A câștigat izolarea extremei drepte care a ajuns pe locul 3 în Parlament, a câștigat propriul său partid, care a ajuns pe locul 2 în Parlament, și cu de trei ori mai multe voturi decât erau scontate. Iată o coaliție de stânga cu patru partide care sunt în divergență, și între lideri, și între structurile de partid. (...)

Franța nu are obișnuința asta, Franța își face coalițiile înainte de alegeri ca să câștige majoritatea. E pentru prima oară când se întrezărește în situația în care coalițiile trebuie negociate după alegeri.", a spus Iulian Chifu. 

 

4. Sursa Foto... (macron-exclude-ideea-de-a-si-da-demisia-indiferent-de-rezultatul-alegerilor-anticipate--dupa-ce-partidul-sau-a-fost-infrant-in-cursa-pentru-parlamentul-european_84979300.jpg)

 

„Vom avea o coaliție în care Renaissance este cel mai important partid cu niște plombe de stânga și de dreapta"

Iulian Chifu a discutat despre posibilitatea unei rupturi a lui Mélenchon de gruparea de stânga și a subliniat că acest lucru ar putea fi relativ ușor de realizat. El a menționat că discuțiile cu republicanii (partidul de dreapta) ar putea fi mai complexe, dar aceștia sunt importanți pentru a echilibra spectrul politic de stânga.

„Timp este și părerea mea este că ruptura lui Mélenchon de gruparea de stânga este relativ lesne de făcut. Poate discuțiile cu republicanii, cu partidul de dreapta sunt puțin mai nuanțate, dar republicanii sunt importanți tocmai pentru a echilibra stânga. Până la urmă vom avea o coaliție în care Renaissance este cel mai important partid din viitoarea coaliție cu niște plombe de stânga și de dreapta.

Programul va fi dificil de negociat dar sunt premisele unei continuități care să-i permită lui Emmanuel Macron pentru următorii 3 ani, până în 2027, până predă mandatul, să și identifice o personalitate capabilă să unească toate aceste forțe și să-i succeadă înfrângând candidatul extremei drepte franceze.", a spus Iulian Chifu la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, de pe DC News și DC News TV. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel