„Mișcarea Babylon”, partidul creștinilor din Irak, luptă pentru permiterea comercializării alcoolului în țara profund musulmană
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Politicienii creștini din Irak încearcă să răstoarne legislația care interzice importul și vânzarea de alcool.  

Oficialii vamali au primit ordine sâmbătă să pună în aplicare interdicția, care a devenit lege luna trecută, în ciuda opoziției, scrie BBC.

Grupul, care are cinci locuri în parlamentul irakian, a intentat un proces în care a declarat că legea este nedemocratică.

Consumul public de alcool este descurajat în Irak, o țară predominant musulmană, dar poate fi cumpărat din magazinele de băuturi alcoolice sau barurile cu licență.

Legea nouă, adoptată inițial de parlament în 2016, impune o amendă de până la 25 de milioane de dinari irakieni (14.256 de lire sterline).
Aceasta vânzarea, importul sau producția de alcool - și a devenit oficială abia luna trecută, la șapte ani de când a fost adoptată, după ce a apărut în Monitorul Oficial.

Rămâne neclar cât de strict ar putea fi aplicată legea și dacă Curtea Supremă Federală a țării o va retrage înapoi.

În apelul lor, membrii Mișcării Babylon au insistat că legislația este neconstituțională, deoarece ignoră drepturile minorităților și restricționează libertatea.

De asemenea, contrazice un decret guvernamental, adoptat cu mai puțin de o săptămână înainte de publicarea Monitorului, pe 20 februarie, care stabilește taxa de 200% la toate băuturile alcoolice importate pentru următorii patru ani, spun aceștia.

Sarmad Abbas, un agent imobiliar cu sediul în capitala Irakului, Bagdad, a declarat agenției de presă AFP că interdicția nu va face decât să împingă vânzările de alcool pe piața neagră.

El a recunoscut că învățăturile musulmane interzic consumul de alcool. „Dar acestea sunt libertăți personale pe care nu le puteți interzice cetățenilor să le practice”, a spus el.

Potrivit rapoartelor de la acea vreme, proiectul de lege a fost propus inițial de Mahmoud al-Hassan, pe atunci judecător și parlamentar al Coaliției pentru Statul de Drept din Irak.

El a spus că este în conformitate cu articolul 2 din Constituția Irakului din 2005, care interzice orice legislație care este împotriva islamului, a scris agenția de știri AP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel