Mișcare controversată a lui Orban: greșeală tip Băsescu sau strategie de control a PNL
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Cine șeful în PNL, Ludovic Orban de la Cameră, sau Florin Cîțu de la Palatul Victoria?
Cine șeful în PNL, Ludovic Orban de la Cameră, sau Florin Cîțu de la Palatul Victoria?
Se face, mâine, o săptămână de când Orban a avut 6 mai-ul său. Dacă nu mai știți ce s-a întâmplat în 6 mai, întrebați-l pe Traian Băsescu.

La nici jumătate de an de când urase românilor ”Să trăiți bine” (6 decembrie 2009), Băsescu anunța tăierea pensilor și a salariilor bugetarilor. Mesajul televizat al președintelui, care l-a dus într-un sfert de oră de la 49,99 la 20%, avea loc după ”o întâlnire cu liderii coaliției guvernamentale, cu care a discutat despre situația economică”, conform Agerpres.

De ce a ales Ludovic Orban, altfel un experimentat politician, să repete greșeala lui Băsescu? Justificarea fostului președinte era că premierul Boc se temea de reacția electoratului și a trebuit să îl preseze, să îl pună în fața faptului împlinit. Cine îl obliga, însă, pe Orban să anunțe măsurile pe care le va lua Cîțu? De ce nu l-a lăsat pe premier să dea vestea proastă românilor ? De ce nu a vorbit Barna sau Hunor, după ședința Coaliției de lunea trecută? L-a obligat presa, l-a încuiat cu vreo întrebare capcană, în care a căzut marele maestru al combinațiilor de cuvinte din lemn? Nici poveste. Dimpotrivă, Orban a ieșit cu anunțul, ca fumul alb pe coș la alegerea Papei.

Există o explicație?

Da, poate chiar două. În primul rând, spre deosebire de Băsescu, Orban nu are ce popularitate să piardă. Era sub partid și când se afla în Palatul Victoria: undeva pe la 15%. Dacă adăugăm eșecul electoral, manevra cu demisia și ciolăneala pentru funcția de la Cameră...

Oricum, nu popularitatea îl interesează, ci alegerile din PNL. Iar în partid nu e concurs de frumusețe, ci de forță. Altfel spus, e ca la vaccin. Efectele adverse ale anunțului pe care l-a făcut, în termeni de imagine, sunt mult mai puțin importante decât mesajul pe care l-a transmis: el ia deciziile, el stabilește bugetul, el hotărăște ce face guvernul, nu Cîțu. La el a rămas puterea, premierul e doar un executant.

Sfatul lui Machiavelli, mai bine să fii temut decât iubit, e bun și pentru președinții de partid. Dacă tot nu poți fi popular, arată că ești șef.  Oamenii știu cum trebuie să se poarte cu șeful.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel