Mișcare controversată a lui Orban: greșeală tip Băsescu sau strategie de control a PNL
Autor: Val Vâlcu | Publicat pe: 14 feb, 16:37
WhatsApp
Cine șeful în PNL, Ludovic Orban de la Cameră, sau Florin Cîțu de la Palatul Victoria?
Se face, mâine, o săptămână de când Orban a avut 6 mai-ul său. Dacă nu mai știți ce s-a întâmplat în 6 mai, întrebați-l pe Traian Băsescu.

La nici jumătate de an de când urase românilor ”Să trăiți bine” (6 decembrie 2009), Băsescu anunța tăierea pensilor și a salariilor bugetarilor. Mesajul televizat al președintelui, care l-a dus într-un sfert de oră de la 49,99 la 20%, avea loc după ”o întâlnire cu liderii coaliției guvernamentale, cu care a discutat despre situația economică”, conform Agerpres.

De ce a ales Ludovic Orban, altfel un experimentat politician, să repete greșeala lui Băsescu? Justificarea fostului președinte era că premierul Boc se temea de reacția electoratului și a trebuit să îl preseze, să îl pună în fața faptului împlinit. Cine îl obliga, însă, pe Orban să anunțe măsurile pe care le va lua Cîțu? De ce nu l-a lăsat pe premier să dea vestea proastă românilor ? De ce nu a vorbit Barna sau Hunor, după ședința Coaliției de lunea trecută? L-a obligat presa, l-a încuiat cu vreo întrebare capcană, în care a căzut marele maestru al combinațiilor de cuvinte din lemn? Nici poveste. Dimpotrivă, Orban a ieșit cu anunțul, ca fumul alb pe coș la alegerea Papei.

Există o explicație?

Da, poate chiar două. În primul rând, spre deosebire de Băsescu, Orban nu are ce popularitate să piardă. Era sub partid și când se afla în Palatul Victoria: undeva pe la 15%. Dacă adăugăm eșecul electoral, manevra cu demisia și ciolăneala pentru funcția de la Cameră...

Oricum, nu popularitatea îl interesează, ci alegerile din PNL. Iar în partid nu e concurs de frumusețe, ci de forță. Altfel spus, e ca la vaccin. Efectele adverse ale anunțului pe care l-a făcut, în termeni de imagine, sunt mult mai puțin importante decât mesajul pe care l-a transmis: el ia deciziile, el stabilește bugetul, el hotărăște ce face guvernul, nu Cîțu. La el a rămas puterea, premierul e doar un executant.

Sfatul lui Machiavelli, mai bine să fii temut decât iubit, e bun și pentru președinții de partid. Dacă tot nu poți fi popular, arată că ești șef.  Oamenii știu cum trebuie să se poarte cu șeful.

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro