Mirosul preferat al oamenilor, descoperit de cercetători
Mirosurile pe care oamenii le agrează sau nu tind să fie comune indivizilor din culturi diferite, iar acest lucru ar putea sugeră că există o bază evoluţionistă pentru preferinţele noastre universale, afirmă cercetătorii.
În cadrul unui studiu în care au fost folosiţi indivizi din 10 grupuri culturale diferite, inclusiv populaţie indigenă şi familii din comunităţi de fermieri, a fost descoperit şi mirosul pe care toţi oamenii îl adoră.
"Am vrut să vedem dacă oameni din toată lumea au aceeaşi percepţie a mirosului şi dacă le place acelaşi tip de miros, ori dacă e ceva mai degrabă deprins din cultură. Asta se credea tradiţional, că depinde de cultură, dar noi demonstrăm că de fapt nu e aşa", a declarat neurologul Artin Arshamian, de la Institutul Karolinska din Suedia.
Cei 280 de participanţi la studiu au fost puşi să miroasă 10 arome diferite şi să le ordoneze de la cea mai plăcută, la cea mai puţin plăcută.
Şi în toate cazurile, aroma cea mai plăcută a fost aleasă vanilinina, principala componentă a extractului de vanilie. Pe locul al doilea s-a aflat butiratul de etil, care are un miros fructat şi este folosit ca potenţiator de aromă în mâncarea cu aromă de fructe.
Cel mai puţin plăcut miros a fost asociat acidului isovaleric, asociat adesea cu brânza, laptele de soia şi transpiraţia, scrie Science Alert.
"A fost clar la nivel global. Dacă adunăm toate rezultatele, vedem că percepţia olfactivă este în strânsă legătură cu principii universale. Ştim că mirosul este determinat de structura moleculară a aromei, deci ştim de ce unele arome ne plac şi altele nu. Următorul pas este să vedem ce se întâmplă în creier când mirosim ceva", a mai spus Arshamian.
OMS, anunț îngrijorător: "99% din populația lumii respiră aer poluat"
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproape toată populaţia lumii (99%) respiră aer poluat şi nesănătos. În acest context, OMS face apel la reducerea utilizării combustibililor fosili, informează Agerpres, citând AFP şi DPA.
Aceste concluzii sunt rezultatul unei combinaţii de imagini satelitare din întreaga lume şi date colectate în mii de oraşe, a explicat pentru media doctor Sophie Gumy, de la Departamentul pentru mediu, schimbări climatice şi sănătate al OMS.
OMS indică într-un raport că un număr record de peste 6.000 de zone urbane din 117 ţări monitorizează în prezent calitatea aerului. Aceasta reprezintă "aproximativ 80% din populaţia urbană mondială de astăzi", a spus Gumy.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News