Mirosul de iarbă proaspăt tăiată, un mod prin care plantele ne vorbesc. Un studiu arată ce vor, de fapt, să ne spună
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Mirosul de iarbă proaspăt tăiată, un mod prin care plantele ne vorbesc. Un studiu arată ce vor, de fapt, să ne spună / Foto: Pixabay
Mirosul de iarbă proaspăt tăiată, un mod prin care plantele ne vorbesc. Un studiu arată ce vor, de fapt, să ne spună / Foto: Pixabay
Plantele pot vorbi între ele, iar oamenii de știință spun că asta ar trebui să ne facă să ne regândim cum le tratăm.        

Te-ai întrebat vreodată de ce iarba proaspăt tăiată miroase atât de puternic? Ei bine, potrivit cercetătorilor, este din cauza substanțelor volatile din frunze verzi -uleiuri ușor de evaporat pe care plantele le folosesc pentru a comunica cu alte plante și pentru a se apăra împotriva ierbivorelor sau agenților patogeni precum bacteriile sau ciupercile.

Acel miros dulce și pământesc care umple aerul după ce tăiați iarba ar fi, de fapt, un țipăt al plantelor. Asemenea animalelor, plantele își pot avertiza vecinii din apropiere că pericolul este aproape. Dar plantele nu folosesc sunetul pentru a comunica, ele folosesc substanțe chimice pe care le transmit prin aer, scrie Bussines Insider.

Acum, oamenii de știință au surprins în premieră acest schimb de mesaje între plante cu ajutorul unui microscop special care detectează anumite substanțe chimice, pe care le traduce prin lumină, făcându-le astfel vizibile și pentru noi, ca niște poze.

"Această tehnică de imagistică este un instrument foarte puternic pentru a spune tuturor și pentru a le face pe toți să știe că plantele sunt foarte sensibile", a declarat Masatsugu Toyota, biolog molecular și cercetător principal de la Universitatea Saitama.

Cum vorbesc plantele între ele

Oamenii de știință au văzut că atunci când primeau mesajele de avertizare, sub forma compușilor organici volatili, plantele se aprindeau ca un bec. Acești compuși pătrundeau în plantele sănătoase prin niște pori – numiți stomate – și călătoreau prin acestea, transmițând și mai departe mesajul, la plantele din vecinătate.

E ca și atunci când, de exemplu, nasul nostru detectează un miros puternic de sulf, iar noi ne dăm seama că ceva este în neregulă. Se pare că plantele fac același lucru, trimițând acei compuși organici volatili pentru a-și avertiza vecinii de necazuri, au raportat cercetătorii într-o lucrare publicată în revista Nature Communications.

Totodată, savanții au afirmat că plantele "pot simți o varietate de stimuli în mediul înconjurător".

"Pot simți atingerea și pot comunica între ele. Nu există nicio diferență între animale și plante. Chiar vreau ca toată lumea, în special copiii, să înțeleagă că plantele sunt foarte sensibile. Vă rog să fiți blânzi cu toate plantele!", a spus unul dintrecercetători.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel