Miroslav Taşcu Stavre: Sânge, lacrimi, suferinţă şi dezonoare, despre asta vorbeşte Parada Victoriei. Într-o lună-două, Rusia va intra în colaps. Putin a dus-o deja în zid, a întors-o în anii '80
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: captură video YouTube, Parada Victoriei 2015
Foto: captură video YouTube, Parada Victoriei 2015
Analistul politic Taşcu Stavre a comentat "starea naţiei" din Federaţia Rusă la ora actuală dar şi semnificaţiile paradei de astăzi. Acesta susţine ce au spus deja şi alţii: acţiunile lui Putin aduc Rusiei ruşine.

Parada militară anuală din Piața Roșie are o nouă semnificație anul acesta, discursul președintelui rus fiind cel mai așteptat moment, după 75 de zile de război în Ucraina, relatează CNN. Publicația independentă rusă The Moscow Times subliniază că nereușitele și pierderile înregistrate de Rusia în Ucraina vor fi vizibile în timpul defilării.

Acţiunile lui Putin aduc Rusiei ruşine

Expertul în relaţii internaţionale, Miroslav Taşcu Stavre, a punctat în direct la Digi24 câteva aspecte care ţin de semnificaţiile Paradei Victoriei de la Moscova. "Ne aşteptăm la o declaraţie mai degrabă de forţă. Trebuie să recunoaştem că poziţia lui Putin în momentul de faţă nu este extrem de confortabilă. Practic, nu are nimic de livrat din ceea ce propaganda a susţinut până acum. "Îşi joacă" suportul pentru a rămâne la putere. Discursul lui cred că va fi orientat către exterior, spre comunitatea internaţională, probabil din aceeaşi retorică belicoasă cum că ei ţin piept lumii care are ceva cu ruşii, că sunt o victimă a NATO, a lumii occidentale şi aşa mai departe. Poţi să repeţi o minciună de o mie de ori, dar realitatea şi adevărul nu pot fi ocolite de nimeni, nici măcar de liderii de la Kremlin. Prin această paradă care va fi ca o demonstraţie de forţă, Rusia va încerca să ascundă pierderile ruşinoase de pe teren, zecile de mii de soldaţi, incapacitatea de a avansa... Spuneau şi liderii din G7 din care Rusia a făcut parte şi s-a autoexclus în 2014 că acţiunile lui Putin aduc Rusiei ruşine, prin contrast cu sacrificiul istoric pe care poporul rus l-a făcut în urmă cu 77 de ani atunci când a contribuit decisiv la victoria aliaţilor în al Doilea Război Mondial."

Ce a câştigat Putin după 75 de zile de război

"Nu a câştigat absolut nimic. Vladimir Putin a reuşit să distrugă tot ce s-a construit în anii ăştia. Dacă merge pe drumul ăsta, Putin nu face altceva decât să ducă Rusia spre un zid. Şi-aşa o duce cu o viteză fantastică înapoi în anii '80. Libertatea de exprimare şi urmele de democraţie care mai existau în Rusia sunt călcate în picioare" este declaraţia expertului în politici externe.

Încep să se vadă semnele şi efectele economice de pe urma sancţiunilor aplicate regimului Putin. "Sunt fabrici în Rusia care dau faliment sau care ţin porţile închise, oameni care-şi cer salariile, sunt produse care  dispar de pe rafturile magazinelor. Sunt foarte mulţi analişti economici care spun că într-o lună, două de zile, Rusia va intra în colaps. Sunt convins că se întâmplă aşa. Capacitatea Rusiei va fi cumva redusă" a mai spus Taşcu Stavre.

În ultima săptămână, mai mulți oficiali occidentali au speculat că președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi prilejul sărbătorii naționale pentru a declara oficial război Ucrainei, o mișcare care ar permite mobilizarea completă a rezerviștilor în Rusia. Totuși, Kremlinul a negat această ipoteză, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov declarând că nu există “nicio șansă să se întâmple asta. Este un nonsens!”.

În același timp, autoritățile de la Berlin au interzis afișarea steagurilor rusești și ucrainene pe locurile memoriale din Al Doilea Război Mondial, în timpul evenimentelor de pe 8 și 9 mai care marchează aniversarea sfârșitului războiului în Europa de Vest.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel