Miron Cozma, furios pe jurnaliști la Parchetul General, acolo unde este audiat. "Nu a existat Mineriadă"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Miron Cozma este audiat la Parchetul General în dosarul Mineriada.

Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, a ajuns luni dimineaţa la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990, transmite Agerpres. Acesta este acuzat de săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii și a avut o reacție furioasă la adresa jurnaliștilor prezenți acolo.

"Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă. Voi i-aţi omorât pe ăştia în Bucureşti. Voi cu Iliescu. Eu nu am fost în Bucureşti pe 13 iunie. Cine i-a omorât pe ăia în Piaţa Universităţii? Eu nu am fost în Bucureşti, ce nu pricepi?", i-a certat Miron Cozma pe jurnaliştii prezenţi la Parchet General, care l-au întrebat despre implicarea sa în reprimarea demonstranţilor din Bucureşti.

Cine sunt cei urmăriți penal în dosarul Mineriada

Precizăm că în dosarul Mineriada sunt urmăriţi penal fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, foştii generali Vasile Dobrinoiu şi Peter Petre.

Acum, procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanţă.

Se întâmplă după ce iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.

De s-a decis anularea probelor strânse de procuroriDecizia de anulare a tuturor probelor strânse de procurori, a fost luată deoarece judecătorii ar fi constatat nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu (decedat între timp), Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

Procurorii militari susţineau că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau paşnic opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

Potrivit acestora, în acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării. Parchetul Militar susține că în urma atacului din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, patru persoane au murit împușcate, două persoane au violate, iar 1.388 de persoane au suferit vătămarea integrităţii fizice sau psihice. Printre consecințe este enumerată și privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel