Miron Cozma: Băsescu a pus la dispoziţie garnituri de tren pentru mineri, are toate mineriadele pe conştiinţă
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Fostul lider al minerilor, Miron Cozma, a declarat într-o emisiune la Antena 3 că la mineriadele din 1990 Traian Băsescu, pe atunci ministru al Transporturilor, a fost cel care a arobat garniturile de tren care au plecat din gară din Petroşani şi a cerut verificarea actelor de la Ministerul Transporturilor.

"Băsescu a fost cel care a aprobat garniturile speciale de tren care au adus minerii în Bucureşti. Eu spun din 1990 încoace că minerii au fost manipulaţi de Ion Iliescu, cu girul lui Băsescu, ministrul Transporturilor", a spus Cozma.

El a relatat că în zilele de mineriade în Bucureşti, pe lângă mineri, au ieşit şi alţi oameni în stradă de la uzinele din Bucureşti. "Există documente la Ministerul Tranporturilor care arată că primul tren cu mineri a ajuns în Gara de Nord în data de 14 iunie 90. Atunci vă întreb cui aparţin victimele din 13 iunie. Minerii când au ajuns în piaţa Universităţii nu mai era nimic deja acolo, totul era ars. Au ieşit din Bucureşti cei de la IMGB şi alte structuri sindicale", a mai completat acesta.

El a mai precizat că în timpul mineriadelor minerii au fost împuşcaţi cu gloanţe de calibrul 7,62, înregistrându-se 49 de victime. Cozma i-a numit criminali pe Ion Iliescu şi Petre Roman.

Miron Cozma susţine că mineriadele îi pot fi imputate fostului preşedinte Ion Iliescu. "În repetate rânduri am spus şi o repet: minerii au fost manipulaţi de Ion Iliescu. Din 1990 spun în permanenţă că au fost manipulaţi de Ion Iliescu. În 99 ei au fost mainipulaţi de Constantinescu şi de Băsescu. Băsescu are toate mineriadele pe conştiinţă, pentru că a fost ministrul Transporturilor", a adăugat acesta.

Cu puţin timp înainte de mineriadele din 1999, fostul preşedinte Emil Constantinescu a fost într-o vizită la Lupeni şi a ţinut un discurs chiar în curtea minei. În momentul respectiv toţi minerii prezenţi au început să scandeze "Mineriadă, mineriadă!". Totul se petrecea în contexul în care guvernarea CDR tocmai anunţase un nou val de disponibilizări în minerit, cu 12 salarii compensatorii pentru cei care îşi depuneau ordonanţa de ieşire din servici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel