Mircea Toader, victima unui jaf în lift, nu renunță la apartamentul închiriat
Noile măsuri propuse de Guvern privind reducerea fondurilor alocate parlamentarilor pentru cazare de la 7.500 de lei la 4.000 de lei, nu sunt agreate de o mare parte a aleșilor, aceștia considerând suma stipulată ca fiind insuficientă pentru a asigura siguranța și confortul de la hotel. Există însă și deputați și senatori pentru care suma propusă pentru chirie este suficientă, precum deputatul democrat-liberal Mircea Toader, care nu intenționează să renunțe la apartamentul închiriat, în pofida faptului că, în urmă cu ceva timp, a fost victima unui jaf în lift.
În același context, senatorul UDMR Laszlo Attila, aflat la primul mandat, spune că preferă varianta cazării la hotel, pentru a socializa cu noii colegi și militează pentru o negociere responsabilă cu hotelierii, având în vedere că viitorii clienți ai acestora sunt parlamentarii țării. "Eu sunt la primul mandat şi optez pentru hotel, să fiu împreună cu mai mulţi colegi, să socializez, să-i cunosc. Cred că poate fi făcut un efort pentru a se negocia cu hotelierii, este vorba, totuşi, de parlamentarii unei ţări", a spus Laszlo.
Și deputatul UDMR Mate Andras consideră că banii pentru chirie pe care ar urma să îi primească lunar sunt suficienţi. "Eu sunt la al treilea mandat de deputat şi în ultimii opt ani am locuit numai cu chirie. A fost o scurtă perioadă, de câteva luni, când am stat la hotel. Cred că se poate locui cu chirie în Bucureşti, iar suma oferită, de 4.000 de lei pe lună, este suficientă, un parlamentar se poate descurca cu aceşti bani să îşi închirieze o garsonieră sau un apartament. Eu sunt mulţumit cu aceşti bani", a declarat Mate, pentru Mediafax. Deputatul a avansat, însă, și ideea, potrivit căreia, în cazul în care majoritatea parlamentarilor ar opta pentru închirierea de apartamente ar exista riscul majorării preţurilor de către agenţiile imobiliare din Bucureşti.
Suma care se propune a fi alocată pentru cazarea parlamentarilor, de 4.000 de lei, este rezonabilă şi se poate locui onorabil din aceşti bani, este și părerea deputatului UDMR Laszlo Borbely, vicepreşedinte politic al Uniunii, convins că, în momentul de față trebuie luate măsuri de reducere a cheltuielilor.
"Eu am o vechime în Parlament. În 1991, când era preşedinte al Camerei Dan Marţian, îmi amintesc că exista un proiect de construire a unui hotel pentru parlamentari, cineva ar trebui să adune cât economiseam de atunci, dacă se realiza. Eu însumi am propus în 2008, când am predat două blocuri cu 120 de apartamente, lângă Parlament, să se facă acolo cazarea, dar nu s-a agreat ideea. Acum, suntem în faza în care clar se va lua o măsură", a spus Borbely. "Dacă fiecare trebuie să-şi caute chirie, ne conformăm. Eu n-am avut încă timp să mă gândesc, vom vedea care e situaţia, mai discutăm, ştiu că deocamdată e o propunere a coaliţiei", a mai adăugat Borbely.
În asentimentul celor care susțin că suma de 4.000 de lei pentru cazare este suficientă se încadrează și preşedintele Comisiei SIE, deputatul PNL Mihăiţă Calimente, care nu este însă dispus să dea nimic în plus din salariu pe cazare.
"Eu din propriul buzunar nu sunt dispus să dau nimic pentru că dacă din 4000 de lei mai dau 1000 de lei pe cazare, înseamnă că mai bine stau acasă. Eu nu am alte surse de venit. Eu trăiesc numai din salariu, nu am alt venit, n-am activităţi economice, nu am ONG, nu am niciun fel de altă activitate", a spus liberalul.
"Da, dacă se va hotărî să ne mutăm de la hotel, voi căuta un apartament, cred că în suma respectivă se poate găsi un apartament. (...) Ce pot eu să vă spun pentru că sunt parlamentar vechi şi stând de la început la hotel pentru că acolo m-a trimis Parlamentul, deci este clar că este vorba şi de o problemă de negociere. Dacă eu îmi aduc bine aminte preţurile şi moneda era diferită, dar în bani reali, preţul era mult mai mare înainte, s-au mai redus din preţ şi povestea aceasta cu micul dejun şi cu accesul la facilităţile de sport ale hotelului era un bonus pe care hotelul l-a oferit", a mai explicat Calimente, citează NewsIn.
Liderul deputaților PNL, Dan Radu Rușanu, a susținut marți, la finalul discuțiilor, care au avut loc la biroul președintelui Camerei Deputaților, că parlamentarii vor beneficia de 4.000 de lei pentru cheltuielile de cazare, de la 7.500 de lei, suma alocată până acum. Rușanu a punctat că banii pentru cazare se vor obține în baza unei declarații pe propria răspundere că nu dețin locuințe în Capitală, fiecare urmând să opteze pentru forma de cazare pe care o doresc. Decizia finală în acest sens va fi luată în plenul reunit al celor două Camere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News