Mircea Geoană transmite că NATO va continua sprijinul pentru Ucraina: Niciun simulacru de referendum nu ne va descuraja
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 28 sep 2022, 11:01
WhatsApp
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, anunţă că Ucraina va continua să fie sprijinită, în ciuda referendumurilor de alipire a regiunilor ocupate de Rusia. 

Ţările aliate vor continua să susţină Ucraina "atâta timp cât este nevoie" şi nu vor fi descurajate de "niciun simulacru de referendum", a declarat, miercuri, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

El a avut o intervenţie în deschiderea Forumului Economic România - SUA: "De la securitate la prosperitate".

"Vom continua să susţinem Ucraina atâta timp cât este nevoie, vom continua să susţinem Ucraina în lupta dreaptă şi eroică pentru libertate, independenţă şi dreptul inalienabil de a-şi alege propriul drum. Niciun simulacru de referendum, nicio maşinărie de propagandă, nicio prezenţă militară, nicio retorică iresponsabilă nu ne va descuraja lupta noastră", a arătat oficialul.

Geoană a adăugat că "războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, care este nevinovată, este un război dus împotriva valorilor noastre, ale unei lumi guvernate de reguli, nu de 'legea junglei'".

"Nu doar naţiunile noastre aliate trebuie să fie îngrijorate de precedentul periculos al acestui război ilegal şi barbar, ci toată lumea. Acesta este un test legat de modul în care va arăta lumea viitorului", a afirmat secretarul general adjunct al NATO.

Potrivit lui Mircea Geoană, "centrul de greutate al Europei se mută către Est".

"Fără îndoială, putem spune că România şi întregul Flanc Estic (...) sunt mai relevante strategic decât oricând", a spus el, citat de Agerpres. 

Moscova anunţă rezultatul referendumurilor de alipire a regiunilor din Ucraina. Zelenski, SUA şi nu numai anunţă că nu recunosc aderarea regiunilor la Rusia

Federaţia Rusă a anunţat rezultatele referendumurilor din regiunile ocupate din Ucraina. Şi, după cum era de aşteptat, procentele sunt covârşitoare în favoarea alipirii la Rusia. Volodimir Zelenski, dar şi SUA anunţă că aceste rezultate nu vor fi recunoscute la nivel internaţional. 

Moscova afirmă că cele patru provincii din estul şi sudul Ucrainei s-au pronunţat în mod covârşitor pentru alipirea la Rusia, în cadrul unor referendumuri contestate chiar şi de unii dintre partenerii săi fideli, precum Serbia sau China. 

După cinci zile de vot în condiţii contestate vehement de comunitate internaţională, referendumul pentru alipirea celor patru regiuni ucrainene la Federaţia Rusă s-a încheiat. Potrivit exit-poll-urilor şi a datelor preliminare furnizate de comisiile electorale colectate la Comisia Electorală Centrală de la Moscova, au votat în favoarea integrării în Federaţia Rusă 98,19 % în Zaporojie, 97,91% în Doneţk, 97,82% în Luhansk şi 96,97 % în Herson, transmite Rador.

Străinii care au monitorizat referendumurile în calitate de observatori internaţionali în cele patru regiuni au încălcat numeroase principii internaţionale legate de observarea procesului electoral şi au fost angajate în activism politic, au declarat experţi internaţionali pentru un post de televiziune. Agenţia oficială rusă de stat TASS a citat în mod regulat observaţiile unor persoane pe care le-a numit observatori internaţionali ca fiind dovada că referendumurile organizate în zonele ocupate sunt corecte şi libere. Referendumurile au fost criticate pe scară largă de guvernele occidentale ca fiind ilegitime şi o farsă. Oficialii ucraineni susţin că Rusia se foloseşte de aşa-numitele referendumuri de secesiune din porţiunile ocupate din cele patru regiuni ucrainene ca pretext pentru a înrola ucraineni în armata rusă. CITEŞTE AICI TOATE REACŢIILE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?