Data publicării:

Mircea Geoană, mesaj pentru români după ce a zis că ”putem spune că Federația Rusă poate acționa”

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a realizat, luni, 21 februarie, o analiză, la DefenseRomania, în contextul tensiunilor Rusia - Ucraina.

„Din punct de vedere strict militar și al informațiilor pe care le deținem, în acest moment, Federația Rusă este capabilă să execute operațiuni militare cibernetice, de destabilizare, de încercare de răsturnare eventual a regimului de la Kiev. Nu știm dacă decizia a fost luată sau nu. Sunt elemente care conduc spre o astfel de concluzie, dar sperăm să dăm diplomației probabil o ultimă șansă”, a spus Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, la DefenseRomânia.

Amintim că preşedinţii Statelor Unite şi Rusiei, Joe Biden şi Vladimir Putin, au acceptat, în principiu, ideea propusă de omologul lor din Franţa, Emmanuel Macron, privind organizarea unui summit pe tema securităţii şi stabilităţii Europei. „Salutăm demersurile din ultimele ore pe care lideri europeni le-au făcut. Va exista, probabil, o întâlnire săptămâna aceasta între secretarul de stat Antony Blinken şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov”, a spus Mircea Geoană.

„Putem spune că Federația Rusă poate acționa. Dacă și când ordinul va fi dat, e o chestiune pe care o putem evalua, dar sperăm în continuare ca această decizie să nu fie luată și președintele Putin să înțeleagă că nu e nici interesul Federației Ruse să revină cu o politică militaristă, de intervenție brutală la adresa unui stat suveran din Europa”, a spus secretarul general adjunct al NATO.

„Costurile pentru Federația Rusă ar fi gigantice!”, a continuat acesta. „Să sperăm că rațiunea să prevaleze. Facem toate demersurile pe linie diplomatică. Și vreau să transmit acest mesaj și către români. La NATO nu căutăm confruntare cu Rusia, căutăm o relație de parteneriat cu Rusia. (...) Nu avem niciun fel de interes de a vedea conflict în Europa, dimpotrivă! Vrem să vedem o relație predictibiliă cu Rusia. Le-am oferit substanță de negociere și de discuție, transparență de exerciții, informări cu privire la politicile noastre militare, inclusiv de natură nucleară, măsuri de creștere a încrederii”, a explicat, în cadrul interviului, Mircea Geoană.

Criza din Ucraina și agresiunea Rusiei | Geoană, secretarul general adjunct al NATO, interviu

Youtube video image

 

Joe Biden şi Vladimir Putin au acceptat, în principiu, un summit propus de Emmanuel Macron 

„Preşedintele Republicii a vorbit cu preşedintele SUA, domnul Joe Biden, şi cu preşedintele Federaţiei Ruse, domnul Vladimir Putin. A propus organizarea unui summit al preşedinţilor Biden şi Putin, care să fie urmat de o reuniune cu părţile relevante, pentru a discuta despre securitatea şi stabilitatea strategică a Europei. Preşedinţii Biden şi Putin au acceptat amândoi principiul unui astfel de summit”, a anunțat Preşedinţia Franţei. „Conţinutul va trebui pregătit de secretarul de Stat Antony Blinken şi de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cursul întâlnirii de joi, 24 februarie. Se va putea desfăşura doar cu condiţia ca Rusia să nu invadeze Ucraina. Preşedintele Republicii va colabora cu toate părţile implicate pentru a pregăti conţinutul acestor discuţii”, a mai transmis Palatul Elysée.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel