Mircea Geoană, mesaj pentru români după amenințările lui Putin / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Captură foto Facebook video Mircea Geoană
Captură foto Facebook video Mircea Geoană
Mircea Geoană a făcut primele declarații după ce Rusia a declarat, vineri, patru provincii ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) ca fiind parte a teritoriului său.

Rusia a declarat, vineri, patru provincii ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) ca fiind parte a teritoriului său, a anunţat într-un discurs preşedintele rus Vladimir Putin, care a semnat împreună cu liderii acelor provincii tratatele de alipire a lor la Federaţia Rusă şi a cerut Ucrainei să înceteze imediat ostilităţile şi să revină la masa tratativelor.

„Referendumurile trucate nu au nicio legitimitate și încalcă în mod flagrant Carta Națiunilor Unite. O anexare a unui teritoriu atât de extins nu a mai fost încercată în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace. Liderii NATO, conducerea NATO, comunitatea internațională nu recunosc și nu vom recunoaște anexarea ilegală și ilegitimă a acestor teritorii de către Federația Rusia”, a spus Mircea Geoană, secretarul General Adjunct al NATO.

De asemenea, a mai zis: „Acţiunile preşedintelui Putin din aceste zile marchează o nouă escaladare în războiul său împotriva Ucrainei şi împotriva Vestului democratic. O retorică politică periculoasă pe care o condamnăm cu tărie!”

Țin să precizez, pentru opinia publică de acasă și pentru comunitățile românești din țară și din străinătate, că în acest moment nu avem informații care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei, suntem, evident, vigilenți, dar vreau să fac această precizare pentru cei de acasă”, a spus Mircea Geoană.

„Suntem uniți, extrem de angajați în apărarea teritoriului aliaților, inclusiv al României”, a subliniat acesta.

„Știm că următoarele luni vor fi dificile economic, social și poate chiar și politic, în țările noastre. Trebuie să fim în continuare extrem de uniți, determinați”, a mai transmis Mircea Geoană.

UE condamnă anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene şi nu va accepta niciodată referendumuri „ilegale”

Liderii celor 27 de state membre ale UE au respins' şi 'condamnat' vineri 'anexarea ilegală' de către Rusia a patru regiuni ucrainene (Doneţk, Lugansk /est/, Herson şi Zaporojie /sud/) într-o declaraţie, în care acuză Moscova că pune 'în pericol securitatea mondială', potrivit AFP şi Reuters.

„Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte niciodată 'referendumurile' ilegale pe care Rusia le-a organizat ca pretext pentru această nouă încălcare a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi nici rezultatele falsificate şi ilegale. Nu vom recunoaşte niciodată această anexare ilegală', se afirmă în declaraţia liderilor celor 27 de state membre ale blocului comunitar. „Aceste decizii sunt nule şi neavenite. Crimeea, Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk sunt ale Ucrainei', adaugă Cei 27. „Lansăm un apel către toate statele şi organizaţiile internaţionale să respingă fără echivoc această anexare ilegală', se menţionează în declaraţia dată publicităţii cu puţin timp înainte ca actele de anexare să fie semnate de preşedintele rus Vladimir Putin.

UE denunţă, de asemenea, subminarea deliberată a ordinii internaţionale şi punerea în pericol a securităţii globale, conform aceluiaşi text, în care se afirmă că UE va înăspri sancţiunile pentru a creşte presiunea asupra Moscovei. „Ne vom consolida măsurile restrictive pentru contracararea acţiunilor ilegale ale Rusiei. Acestea vor spori şi mai mult presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său de agresiune”, se mai spune în declaraţie.

Liderii UE reafirmă „dreptul Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii ruse pentru a redobândi controlul deplin asupra teritoriului său şi pentru a elibera teritoriile ocupate în interiorul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional'. UE va continua să ofere Ucrainei „un sprijin economic, militar, social şi financiar solid atât timp cât va fi necesar”, insista Cei 27 în declaraţia lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel