Mircea Geoană, încântat că România alocă 2,5% din PIB pentru Apărare: O investiție care trebuie să recupereze şi decalaje din trecut
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, și-a exprimat bucuria că bugetul pentru apărare va crește la 2,5%.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, că majorarea bugetului Apărării la 2,5% din PIB reprezintă o investiţie care trebuie să recupereze şi decalaje din trecut, subliniind însă că "oamenii sunt cei mai importanţi" şi este nevoie de militari bine pregătiţi şi motivaţi.

Geoană a salutat decizia României şi a altor aliaţi NATO de a continua să investească în Apărare.

"Salut faptul că România a decis, ca şi mulţi aliaţi, să continue să investească în Apărare. Nu este o cheltuială fără sens şi ştiu că multă lume se uită, de banii ăştia am putea să facem şi altceva. Dar uitaţi-vă la războiul de lângă graniţele noastre. Avem nevoie de o armată mai bine înzestrată, avem nevoie de militari mai bine motivaţi, avem nevoie de tineri care vor să îmbrăţişeze cariera militară, cu condiţii în licee şi în academiile militare de ultimă generaţie. Va trebui să asigurăm, ca şi altor categorii socio-profesionale, respectul şi calitatea vieţii, pentru a putea să îi atragem alături de noi", a spus Geoană, care a vizitat, alături de ministrul Apărării, Vasile Dîncu, sediul Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa.

Mircea Geoană a dat exemplul Poloniei

Secretarul general adjunct al NATO s-a arătat convins că investiţiile în tehnică militară vor continua, la fel şi cele în pregătirea resursei umane, şi a dat exemplul Poloniei în ceea ce priveşte predictibilitatea acestui tip de cheltuieli.

"Eu sunt absolut convins că aceşti 2,5% din PIB, care reprezintă o investiţie care trebuie să recupereze şi decalaje din trecut - sunt decalaje vechi, vedem chiar şi aici (la Brigada 81 Mecanizată Bistriţa - n.r.), tehnica este dintr-o altă perioadă -, dar am încredere şi în România, am încredere în toţi aliaţii. Ne uităm puţin la Polonia, cum şi-a folosit cheltuielile de apărare de manieră predictibilă, un plan pe zece ani, şi, când ai predictibilitate pe resurse relativ mari, ai şi eficienţe cu privire la costul acestor investiţii. Ştiu că vom continua să investim în acest domeniu important, iar oamenii sunt cei mai importanţi. Echipamente poţi să cumperi. Oameni pregătiţi, oameni motivaţi, oameni care să facă cinste uniformei militare şi uniformei NATO sunt cel mai important lucru pe care trebuie să îl facem şi sunt convins că o să facem acest lucru", a declarat Geoană.

Vasile Dîncu a anunțat modernizarea Brigăzii 81 mecanizată Bistrița

La rândul său, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a dat asigurări că, începând de anul viitor, Brigada 81 Mecanizată Bistriţa va beneficia de tehnică militară nouă, inclusiv de transportoare blindate Piranha 5.

"Am venit în această unitate militară pentru că este o unitate de elită, care se află în procesul NATO de modernizare a Armatei. Este una din brigăzile care a încheiat procesul acesta. Urmează să aducem aici şi tehnică nouă, începând de anul viitor vom avea Piranha 5 aici, şi în anii următori şi alte elemente de înzestrare, care sunt din zona modernizării armatelor NATO", a afirmat Dîncu, conform Agerpres.

Noul concept strategic al NATO. Geoană: Decizii importante pentru România

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a spus sâmbătă, la Bistrița, că în urma adoptării noului concept strategic al NATO la summitul care urmează la Madrid, Alianța va avea o viziune coerentă, multidimensională, de ultimă generație pentru flancul estic și pentru România.

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a spus că noul concept strategic este al doilea cel mai important document al NATO după tratatul de la Washington și că acesta vizează strategic viziunea Alinței pentru următorul deceniu, scrie Mediafax.

"Liderii NATO vor lua la Madrid decizii cu adevărat istorice. Acțiunile agresive ale Rusiei au determinat din partea NATO, o alianță defensivă, măsuri de protejare a teritoriului aliat. Niciun centimetru pătrat de teritoriu aliat nu este în afara articolului 5, niciun aliat din România până în țările baltice, din Canada până în inima Europei, nu sunt în afara preocupărilor noastre de apărare și descurajare. Decizii istorice, concept strategic nou, zona Mării Negre va fi reflectată în acestă nouă viziune a NATO pentru că este o zonă de imensă importanță strategică”, a declarat Mircea Geoană la sediul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, din Bistrița (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel