Mircea Geoană face apel la solidaritate strategică: Nu avem suficiente resurse separate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Mircea Geoană face apel la solidaritate strategică: Nu avem suficente resurse separate / Foto: Facebook Mircea Geoană
Mircea Geoană face apel la solidaritate strategică: Nu avem suficente resurse separate / Foto: Facebook Mircea Geoană
Mircea Geoană face apel la solidaritate strategică.

Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, face apel la solidaritate strategică. Prezent la Conferinţa legată de Bugetul Anual al UE, Mircea Geoană a subliniat implicaţiile "şocului sistemic" reprezentat de războiul pe care îl poartă Rusia în Ucraina, care "impactează nu doar arhitectura de securitate a Europei, dar și economia, energia, precum şi, de asemenea, noua ordine mondială".

"Termenul aici ar trebui să fie solidaritate strategică. Nu avem suficiente resurse separate, trebuie să folosim mai bine ceea ce investim în apărare, în economie, în energie, în ce avem nevoie să facem, în microprocesoare, într-un mod care să fie convergent, nu divergent. Pentru că balanţa economică a puterilor se deplasează din Europa spre Asia şi nu doar spre China, dar şi spre celelalte naţiuni, trebuie să fim foarte, foarte atenţi în a ne asigura că ne respectăm unii pe alţii. Ambiţiile sunt absolut fireşti, dar trebuie orientate într-un fel care să fie convergent", a declarat Mircea Geoană în cadrul primei dezbateri tematice, intitulată "Investind în descurajare – Un buget pentru securitate şi apărare".

Mircea Geoană pune punctul pe I: Nici Europa de una singură nu poate apăra Europa, nici America singură nu poate apăra Europa

Mircea Geoană spune că cel mai bun lucru pentru România este de a ne asigura că păstrăm parteneriatul cu NATO şi UE mai strâns ca niciodată.

Totodată, în cadrul conferinței Mircea Geoană, a atras cu fermitate atenţia: “Avem doar un ansamblu de forţe, EU sau NATO sau oricare între ele, orice ţări de la Franţa la Germania, la Marea Britanie, la Turcia, la America, la Canada, la oricare alta. Avem doar un ansamblu de forţe. Un singur buget al apărării, nu două, nu cinci. Cel mai bun lucru pentru noi, cea mai inteligentă manieră de a proceda (…) este de a ne asigura că păstrăm acest unic parteneriat între NATO şi UE mai strâns ca niciodată, încercând să evităm tentaţia de a folosi acest moment complex pentru a merge divergent. Nu ne permitem luxul şi nu avem resursele să mergem de unii singuri. Nici Europa de una singură nu poate apăra Europa, nici America singură nu poate apăra Europa. Avem nevoie atât de Europa cât şi de America de Nord împreună în apărarea Europei (…). Trebuie să facem mai multe lucruri împreună, să fim mai aproape decât oricând în lunga noastră istorie”. Vezi mai mult AICI.

Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO: "Economia Federaţiei Ruse e şubredă"

Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, a declarat, într-un interviu acordat postului de radio Digi FM, că – urmare a războiului purtat în Ucraina – economia Rusiei e "şubredă, reputaţia armatei ruseşti tot mai proastă. Exporturile de echipamente militare ruseşti, care făceau, alături de energie, reţeta pentru bugetul Rusiei, vor suferi, pentru că o armată care pierde atât de catastrofal nu cred că poate să-şi vândă marfa către pieţele internaţionale cu blamul unui război pe care nu-l poate câştiga în faţa unei ţări de nu ştiu câte ori mai mică decât Federaţia Rusă". Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel