Mircea Geoană, despre războiul din Ucraina: La NATO ne uităm mai puțin pesimist la situație. Cu sprijinul nostru, fac o treabă foarte bună
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Mircea Geoană a vorbit despre evoluția războiului din Ucraina.

 Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre evoluția războiului din Ucraina, la doi ani după ce Rusia a invadat țara vecină.

"La NATO ne uităm mai puțin pesimist la situație. Acest război a avut foarte multe fluctuații în acești doi ani. Prima zonă era aproape catastrofal că pierde Ucraina în prima săptămână, lucru care nu s-a întâmplat.

Astăzi, Ucraina a eliberat 50% din teritoriul inițial ocupat de Rusia. Au alunga flota din Marea Neagră. Cu sprijinul nostru, ucrainienii fac o treabă foarte bună pentru a putea să contracareze atacurile din zona Mării Negre. Vor mai fi, probabil, câteva avansuri ale Rusiei, poate un sătuc, un orășel cucerit, dar nimic care să schimbe dinamica războiului.

Mircea Geoană: Toată lumea înțelege că victoria Rusiei în Ucraina nu este o opțiune

Noi simțim la NATO, vorbim cu toți aliații. Toată lumea înțelege că victoria Rusiei în Ucraina nu este o opțiune. Este o opțiune atât de severă pentru Ucraina, dar și pentru securitatea Europeană, dar și globală, încât sunt convins că vom continua să-i sprijin.

În acest moment problema este că avem o confruntare între două armate în care Rusia are un avantaj pentru că are o dimensiune mai mare și resursă umană. Și-a mutat economia pe economie de război și produce mai mult pe termen scurt. Primește de la Coreea de Nord primește și de la iranieni.

La noi a fost mai lent puțin, în Occident, să reluăm capacitatea noastră industrială. În clipa de față, adevăra diferență în acest război, va fi, evident, capacitatea celor două armate, dar din partea noastră, să putem să ajungem cel puțin la nivelul în care Rusia este astăzi. 

Din ceea ce știm la NATO, acest lucru se întâmplă deja și estimăm că la începutul anului 2025 vom fi într-o zonă în care investițiile Occidentului în apărare vor ajunge la un nivel de simetrie cu cel din Rusia. Ucraina va rezista și va rămâne un stat independent. Ucraina și Republica Moldova vor veni către noi, către NATO. Problema este că Rusia va rămâne agresivă, nu doar militar, dar în tot ce înseamnă spectrul de război-hibrid, de exemplu dezinformarea, implicarea în alegerile noastre. Rusia va rămâne foarte agresivă, nu doar militar, ci în război hibrid", a spus Mircea Geoană în cadrul unui interviu pentru Antena 3 CNN.

VEZI ȘI: Mizele provocărilor din Transnistria. Mircea Geoană semnalează un risc mare pentru Maia Sandu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel