Data actualizării:
Data publicării:

Mircea Geoană: Asta a fost misiunea vieții mele... E prima oară când sunt îngrijorat pentru viitorul țării

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
foto captură video Mircea Geoană/ podcast Damian Drăghici
foto captură video Mircea Geoană/ podcast Damian Drăghici

Mircea Geoană a vorbit deschis despre trecut, prezent și viitor într-o discuție liberă cu Damian Drăghici. 

”Fără să-mi dau seama, când eram tânăr, toată viața mea a fost dedicată mutării României din Orient în Occident, de la comunism la democrație. Asta a fost misiunea vieții mele! Și era ciudat pentru un tânăr să spună ca țara lui vrea să plece dintr-o geografie sau o istorie, care au fost complicate, într-o altă lume, fără să o cunoști. Și astăzi încerc să învăț ceva nou, și astăzi nu mă simt suficient de bun. Și astăzi, dimineața, pe bicicletă, îmi iau un curs de spaniolă, nu mai spun că mai încerc să cânt și la pian un pic” a spus Mircea Geoană, în podcastul lui Damian Drăghici. 

Nevoia de a face mereu mai mult, spune Mircea Geoană, îi vine din copilărie, tatăl său fiind mai strict în educația pe care i-a dat-o. ”A fost un pic prea rigidă copilăria. Tata mă mai și altoia... A fost un pic de prea multă rigoare pentru un suflet care era mai degrabă mai liberal, într-un fel” a spus secretarul general adjunct al NATO. 

Citește și: Geoană, ambasador în SUA la doar 37 de ani: România nu era nicăieri, eram la minus infinit. În SUA nu faci diplomaţie, faci lobby de ţară

Mircea Geoană a continuat prin a preciza că bagajul emoțional din copilărie poate funcționa în ambele sensuri, atât negativ, cât și pozitiv: ”Dacă mă uit acum la națiunea, cultura și identitatea noastră și, pe măsură ce trăiesc și înțeleg mai mult cum se joacă jocul mare, mai ales aici la NATO, acum le vezi pe toate, le văd cum nu le-am văzut niciodată, că le văd de sus, cu atât îmi dau seama cât de importante sunt valorile, cultura, tradițiile, identitatea. Eu sunt deschis la nou, n-am niciun fel de problemă, dar îmi dau seama că-n lumea asta nebună avem nevoie de niște certitudini din identitatea noastră, iar acum, cu atât de mulți români în străinătate, 5 - 6 milioane, jumate din tinerimea țării este în altă parte. Pentru noi, ca țară, depășirea acestui moment în care să nu ne pierdem legăturile, indiferent că am ales să mergem în altă parte temporar sau definitiv, cred că e cea mai importantă problemă a acestei țări. Demografia se duce în cap, tinerii pleacă, e prima oară când sunt îngrijorat pentru viitorul țării... (...) Eu miros, eu simt risc și oportunitate”. Secretarul general adjunct al NATO consideră, în acest context, că este unul dintre momentele în care să ne ducem la nivelul următor. 

Citește și: Geoană: Când au văzut rezultatul analizelor mele, medicii au început să se cheme unii pe alții. Se uitau la mine ca la un cobai. Mi-au spus că nu au văzut în viața lor pe cineva așa

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel