Data actualizării:
Data publicării:

Mircea Geoană anunţă o bombă socială: O revoluţie a săracilor

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp
Facebook Mircea Geoană
Facebook Mircea Geoană

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, avertizează că urmează o bombă socială, o revoluţie a săracilor.

"Statele bogate se preocupă să o prevină. Marile universități primesc granturi să cerceteze noi mecanisme sociale. Guvernele angajează laureați ai premiului Nobel să creeze noi modele economice. Experți de toate calibrele proiectează poduri ideologice peste falia dintre bogați și săraci”, a declarat Mircea Geoană. 

În cadrul unei conferinţe organizate de Proiectul România 2030 la Cluj-Napoca, Mircea Geoană, românul cu cea mai înaltă funcţie internaţională, a avertizat asupra riscurilor sărăciei la nivel global, dar şi în România.

„Când, în România europeană, două treimi din cei care muncesc sunt în risc de sărăcie, înseamnă că ceva este profund greşit în modelul nostru economic şi contractul nostru social.

Thomas Piketty ne arată că prăpastia dintre bogații și săracii lumii crește necontenit, de cel puțin un secol și jumătate. Bogații sunt tot mai puțini și mai bogați, în timp ce săracii sunt tot mai mulți și mai săraci. Bogăția se retrage și se concentrează în timp ce sărăcia se amplifică și se revarsă.  Asta pentru că renta capitalului e mai mare decît renta muncii, și nu există niciun indiciu că această situație s-ar schimba.

Undeva, în viitorul apropiat, așteaptă, deci, o bombă socială. O revoluție a săracilor își caută vocea, liderii și mijloacele. De aceea, statele bogate se preocupă să o prevină. Marile universități primesc granturi să cerceteze noi mecanisme sociale. Guvernele angajează laureați ai premiului Nobel să creeze noi modele economice. Experți de toate calibrele proiectează poduri ideologice peste falia dintre bogați și săraci. Asta incercăm să facem şi noi, astăzi.

Dar, deocamdată, toate schițele rămân pe planșetă. Nimeni nu vrea să renunțe la bogăție: nici statele, nici corporațiile, nici indivizii. Așa că sărăcia a rămas liberă să bântuie societățile. E o boală care nu trece de la sine, fiindcă ține de natura profund inegală a umanității”, a concluzionat Geoană.

Candidează Mircea Geoană la prezidenţiale? "Apetitul meu pentru politica românească este foarte redus"

Răspunzând unor reacţii la recentul discurs de la Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti, unde a analizat ceea ce a numit Paradoxul Românesc - un discurs îndelung citat şi comentat de presa din România, Mircea Geoană, românul cu cea mai importantă funcţie internaţională, a ţinut să facă, tot în mediu academic, la Cluj, câteva precizări:

„Am descris pe larg nevoia realizării unui Salt Istoric de dezvoltare pentru țară noastră, de primenire a Proiectului Național. Am propus 5 Obiective Naționale, care să fie negociate și asumate de toți actorii relevanți din societate, dincolo de ciclurile electorale și de liderii politici ai momentului. Și pentru că unii comentatori l-au citit în cheie electorală, vreau să clarific motivul real pentru care sunt pasionat, mă implic și comunic pe toate aceste teme legate de prezentul și viitorul națiunii noastre.

Apetitul meu pentru politica românească este foarte redus. A vorbi despre marile subiecte ce îi preocupă pe români, fie ele politice, economice sau sociale nu are de-a face cu pregătirea vreunei presupuse candidaturi. Așa cum văd eu lucrurile, obligația unui lider este de a da țării sale toată experiență, devotamentul și dragostea de care este capabil. Voi continua să fac acest lucru indiferent de poziția pe care o ocup”, a transmis Mircea Geoană. VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel