Mircea Diaconu vrea muzeu pentru Henri Coandă
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
mircea-diaconu
mircea-diaconu

Ministerul Culturii a inițiat toate demersurile legale pentru înființarea Muzeului Coandă, ce constau într-o Hotărâre de Guvern pentru trecerea parterului casei care a aparținut savantului Henri Coandă din administrația RAAPPS în cea a ministerului, precum și într-o acțiune în justiție pentru anularea actului de vânzare-cumpărare către o persoană fizică a etajului imobilului, a declarat, luni, ministrul Culturii, Mircea Diaconu.

“Greu de imaginat cum Casa Coandă ajunge să se vândă pe bucăți! Spun asta ca simplu cetățean…”, a declarat ministrul Culturii, Mircea Diaconu, în cadrul conferinței de presă, organizate luni, de către Asociația Henri Coandă, în parteneriat cu Jurnalul Național și Biblioteca Națională. Evenimentul a avut loc la finalul unei sesiuni de dezbateri, cu toți reprezentanții instituțiilor implicate, pentru identificarea unor soluții pentru înființarea cât mai rapidă a Casei Memoriale și a Muzeului Național Henri Coandă.

Deoarece, la ora actuală nu există nicio Casă Memorială sau un Muzeu dedicat personalității simbol a României, Henri Coandă, în condițiile în care familia sa a lăsat statului român imobilul din București, Bd. Lascăr Catargiu, nr. 29, cu clauza expresă de a se înființa un muzeu dedicat savantului, Ministerul Culturii dorește soluționarea problemei cât mai rapid. De altfel, și Henri Coandă și-a exprimat dorința, încă din timpul vieții, de a pune la dispoziție această casă pentru a crea un Institut al Gândirii Românești, dedicat întâlnirilor între cei mai creativi tineri, pentru a valorifica potențialul inteligenței românești.

În cazul în care problema spațiului locativ al Casei lui Henri Coandă va fi rezolvată, un alt impediment rămâne recuperarea patrimoniului lăsat de savantul român (documente, brevete, invenţii etc) care sunt ţinute în depozitele mai multor muzee, majoritatea dintre ele nefiind nici până în ziua de astăzi arhivate.

Sorin Dinea, președintele Asociației Henri Coandă a precizat că: “Sunt 5-600 de kilograme de documente, donate statului român de familia Coandă încă din anul 1974 și până acum nu au putut fi arhivate, clasate, studiate și valorificate corespunzător. Este cazul ca la 40 de ani de la moartea sa, să aducem tot acest patrimoniu mobil în casa familiei sale și să oferim acces la aceste documente, care încă se află în stadiul de depozitare. Nu trebuie să ne înverșunăm să le deținem, ci să vedem cum putem să le utilizăm, să le valorificăm. Acestea nu reprezintă o imagine a trecutului, ci o posibilitate de a dezvolta soluții noi pentru viitor”.

În pofida faptului că reprezentanții Statului Major al Forțelor Aeriene consideră că “arhiva Coandă poate fi expusă și se poate reprezenta activitatea Coanda în cadrul Muzeului Aviației”, restul reprezentanților celorlalte instituții, care dețin patrimoniul Coandă, s-au arătat dispuși să le ofere viitorului muzeu, pentru a cărui înființare ministrul Culturii, Mircea Diaconu, și-a arătat tot sprijinul.

“De ce? Pentru că există o nervozitate care apare peste tot. Greu de imaginat cum Casa Coandă ajunge să se vândă pe bucăți! Spun asta ca simplu cetățean…Am o lună de când sunt aici și am venit cu mirările și nervozitățile de pe stradă”, a spus Mircea Diaconu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel