Mircea Diaconu propune ”o nouă formă de NAȚIONALISM”
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Europarlamentarul Mircea Diaconu a afirmat, în cadrul evenimentului oficial de lansare în România a AEPC 2018, că Anul European al Patrimoniului Cultural (AEPC) a fost conceput ca un imens muzeu viu. 

”Îmi doresc ca România să etaleze ceea ce are mai bun pe parcursul acestui An European, fiindcă suntem o putere culturală europeană, chiar dacă o bună parte a patrimoniului nostru este încă în paragină, cum am văzut zilele trecute, când au început să cadă bucăți din zidul cetății Sighișoara”, a adăugat vicepreședintele Comisiei pentru Cultură și Educație a Parlamentului European, Mircea Diaconu. 

Imigranții, ”val de grupuri care vin cu civilizația și religia lor într-un spațiu care și-a pierdut valorile”

Europarlamentarul a arătat că AEPC 2018 are foarte mari șanse da a trata, ca subiect, crize și provocări de actualitate pentru care Europa fie nu a fost suficient pregătită, fie nu a știut cum să reacționeze ori a făcut-o cu întrârziere. Mircea Diaconu s-a referit, în principal, la ultra-naționalismele agresive care au apărut în diferite state, și care continuă, cu forța lor centrifugă, să exploateze unele frustrări - efectul Brexit fiind unul dintre exemple – și la valul imigraționist, ”o revărsare de grupuri mari de oameni care trec marea cu bărcile acelea chinuitoare și monstruoase, pentru a veni, cu valorile, cultura, civilizația și religia lor, într-un spațiu care și-a cam pierdut valorile”. 

O nouă formă de naționalism

”Este ceva natural să fii naționalist, în sensul că îți iubești țara în care te-ai născut, cu valorile sale, cu reperele sale de identitate; însă atunci când unii politicieni exploatează această firească energie în folos propriu electoral, iar Uniunea Europeană nu ia în seamă aceste lucruri, nu le dă spațiu de existență, de manifestare, se întâmplă genul acesta de rupturi. Propun o nouă formă de naționalism – am spus asta și în Parlamentul European – anume că în măsura în care pot fi mândru că țara mea este o țară europeană, va exista șansa ca Anul European al Patrimoniului Cultural să dea naștere unui nou gen de a privi aceste subiecte”, a adăugat europarlamentarul.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel