Data publicării:
Mircea Diaconu, proiect uriaș pentru România: Nu mă tem!
Mircea Diaconu a inițiat, de la Bruxelles, un proiect de amploare pentru întreaga Românie.
”Uitându-ne în jos în istorie și undeva e latinitatea, dar după? Este mult mai mult. Spun două lucruri: așa cum Nilul a făcut Egiptul, imposibil ca Dunărea, pe zona pe care, din fericire, o avem, să nu fi putut crea în istorie civilizații. Nu avea cum! Nu mă tem, sunt aproape sigur. Nu am argumente, nici dovezi că pe aici, prin zonele noastre, a fost cea mai veche civilizație din Europa. Cercetări sunt, descoperiri sunt, dar aici e problema: ele nu se topesc într-un concept, câtă vreme tot ce se petrece sau aflăm este împărțit, împrăștiat. Ele sunt, dar nu ajung ca bunuri publice. Toate aceste descoperiri nu se pot aduna. Stau acolo. Asta e ce propun, o formă de organizare a ceva ce este. Propunerea mea se numește ”Rețea națională de repere ale civilizației spațiului românesc”. Acoperă tot spațiul României. Când discutăm despre repere trebuie să determinăm pe harta țării vârfuri. De ce spunem ale civilizației? Simplul fapt că spunem ale civilizației într-o Românie atât de divizată ca astăzi, atât de autoironizată sau, dimpotrivă, hiperbolizată ca astăzi n-a fost niciodată. De mult ori, spunem că nu suntem decât o populație, nici măcar o civilizație, nici măcar un popor. Mă enervează rău lucrurile astea. Părerea mea, din ce văd, trăiesc și știu este că suntem o civilizație. În România, este un mod de a trăi diferit față de altele (...) Aici există o civilizație a spațiului românesc. De ce zicem asta și nu zicem civilizației românești? Câtă vreme pe aceste teritorii ale spațiului românesc, care nu înseamnă numai frontierele, au existat, au trăit sau au trecut persoane, civilizații, popoare, fiecare a lăsat ceva aici. Tot ce a rămas aici de la toată lumea care a fost pe teritoriile astea, ne aparține. Suntem moștenitorii a tot ce înseamnă și a fost pe acest teritoriu a spațiului românesc” a spus europarlamentarul Mircea Diaconu, la Bruxelles.
Europarlamentarul a continuat: ”Aceste repere au funcție de cercetare și trebuie să fie luat în administrare tot ce există patrimonial, văzute și nevăzute. Să le ia în stăpânire, în exploatare, în coordonare, să fie și ele ale cuiva. Acum, cele mai multe sunt ale nimănui, în paragină, în uitare și-n stricare”.
Pentru acest proiect, există finanțare europeană, motiv pentru care decidenții nu vor mai avea această presiune a bugetului.
”Această structură națională trebuie să funcționeze ca UE, în sensul autonomiei și libertății tuturor participanților” a subliniat Mircea Diaconu.
”Propunerea mea e să ne comportăm măcar la 100 de ani ca un întreg, nu ca părți” a precizat Mircea Diaconu.
Declarația a fost făcută la Bruxelles, în cadrul unei conferințe organizate de Mircea Diaconu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News