Mircea Diaconu, nominalizat la Cultură, găsit incompatibil de ANI
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
mircea
mircea

Cunoscutul actor și senator PNL, Mircea Diaconu, a fost nominalizat la Ministerul  Culturii şi Patrimoniului Naţional. Mircea Diaconu s-a născut la 24 decembrie 1949, în Vlădeşti, judeţul Argeş. Este căsătorit cu  Diana Lupescu, şi are doi copii.

 A intrat în politică în 2008, când şi-a anunţat candidatura pentru un loc în Senat din partea PNL în colegiul Curtea de Argeş - Câmpulung Muscel, motivând alegerea acestui colegiu prin faptul că este născut în comuna Vlădeşti.  Astfel, din 2008, Mircea Diaconu este membru în Comisia de cultură, arte şi mijloace de informare în masă a Senatului, iar de la începutul anului 2009, şi în Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

 Potrivit site-ului Senatului, Diaconu a participat, în timpul mandatului său, la 25 de iniţiative legislative, în domenii ca patrimoniul cultural, cinematografia, libertatea religioasă, educaţia, sănătatea, şi la 16 moţiuni, a luat de 80 de ori cuvântul în plen şi a făcut 12 declaraţii politice.

 În 2011, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat, printr-o decizie din 27 ianuarie, că Mircea Diaconu este în incompatibilitate, din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitală. Totuşi, la începutul mandatului, Comisia juridică a Senatului constatase că nu există incompatibilitate între calitatea de senator a lui Mircea Diaconu şi funcţia de director al Teatrului Nottara. Diaconu a spus atunci că aşa cum s-a supus deciziei Senatului, va respecta decizia instanţei, astfel că şi-a dat demisia din funcţia de director al Teatrului Nottara, în decembrie 2011.

Pe 8 mai este programat un nou termen în procesul dintre Mircea Diaconu şi ANI, urmând a se vedea dacă liberalul, propus la Ministerul Culturii, mai poate ocupa funcţii publice, a declarat la RTV preşedintele ANI, Horia Georgescu.

 În legătură cu Mircea Diaconu, Georgescu a spus că senatorul a pierdut în primă fază procesul contra ANI, dar pe 8 mai la ÎCCJ este programat un nou termen, în care se va vedea dacă acesta rămâne incompatibil şi dacă i se aplică şi lui interdicţia de a mai ocupa posturi publice timp de trei ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel