Data publicării:

Mircea Coșea, avertisment despre împrumutul din PNRR: Intrăm în austeritate

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Mircea Coșea: Trebuie reduse cheltuelile, iar asta înseamnă: înghețarea pensiilor, salarii mai mici pentru bugetari, creșteri și introduceri de noi impozite
Mircea Coșea: Trebuie reduse cheltuelile, iar asta înseamnă: înghețarea pensiilor, salarii mai mici pentru bugetari, creșteri și introduceri de noi impozite

Profesorul Mircea Coșea a declarat, luni, că până în 2026 - 2028 va trebui să strângem cureaua, căci altfel nu vom putea da înapoi banii împrumutați de la Uniunea Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Alegeri prezidentiale 2024

Mircea Coșea a insistat că, în următorii ani, orice cheltuială bugetară va fi atent monitorizată de UE și că Guvernul va trebui din 6 în 6 luni să explice la Bruxelles ce refome a făcut. Acesta a mai spus că vor trebui reduse cheltuelile, iar asta înseamnă: înghețarea pensiilor, salarii mai mici pentru bugetari, creșteri și introduceri de noi impozite.

„Am intrat într-o condiționalitate foarte dură. Poate nu ne dăm seama, dar orice cheltuială bugetară de acum înainte trebuie raportată din 6 în 6 luni la Bruxelles. Ar trebui lumea să citească PNRR și să vadă cât de dur e sistemul în care noi am intrat, că am luat acel împrumut și probabil nu puteam să-l nu-l luăm. De acum înainte mergem pe o linie foarte strânsă. Eu aș spune un cuvânt care poate deranjeză dar de acum înainte intrăm în austeritate.

Vezi și: Multinaționalele, supraimpozitate. Ce va face România? Mircea Coșea:"Să profităm de aceste jocuri. Necesită gândire si arta guvernării"

Deficitul e într-o condiție foarte, foarte rea. În această situație, UE ne pune condiții clare de reducere a cheltuielor prin excluderea unor facilități la impozitare, noi impozite, impozitul de mediu, noi impozite locale, va apare o blocare pe o perioadă de cel puțin 2 ani a creșterii pensiilor se vor micșora salariile din sectorul public.

Singura formă prin care putem pompa e prin investiții care, conform PNRR, sunt investiții pe care trebuia să le facem acum 80 de ani - autostrăzi și altele. Ele nu se pot face fără importuri masive, că economia nu ma crează bunuri de capital.

Deci tot ce înseamnă investiții în următorii 6 ani prin PNRR înseamnă o debalansare a contului curent și, mai ales, a balanței comerciale. Prin urmare, în aceste condiții, nu poți să bagi bani în buget mai mult decât cheltuiești. 

Poate va veni o vreme a investițiilor în 7 - 10 ani, dar până în 2026 - 2028 va trebui să strângem cureaua că altfel nu vom putea da înapoi banii pe care i-am împrumutat de la UE. Repet: din 6 în 6 luni, Guvernul trebuie să meargă la Bruxelles să arate ce reforme a făcut”, a declarat  Mircea Coșea, pentru B1 TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel