Data publicării:
Mircea Coșea dezvăluie un moment cheie, după emisiunea cu Traian Băsescu. EXCLUSIV
Mircea Coșea a fost invitat la dezbaterea organizată de Realitatea Tv cu fostul președinte Traian Băsescu, în emisiunea lui Octavian Hoandră. Analistul economic a fost atacat dur de Traian Băsescu, în timpul emisiunii. În editorialul scris pentru DCNews, profesorul Mircea Coșea îi dă replica, oprindu-se la un moment cheie din perioada ”austerității”, impuse în 2010 de fostul președinte.
Justificarea standard pe care atât președintele de atunci a prezentat-o se bazează fraza: ”nu aveam altă soluție”. Prof. Coșea arată că existau soluții alternative, în vreme ce Traian Băsescu îi cvataloghează pe promotorii acestora drept ” diletanți, promotori ai dezinformării românilor”.
Cine erau ”diletanții”
În editorialul scris pentru DCNews, prof. Coșea arată cine erau ”diletanții”. Foarte mulți analiști, organizații patronale, sindicale și mediul academic au propus alternative la soluțiile ” unice și infailibile ” impuse de domnul Băsescu.
În esență aceastea erau : reducerea evaziunii și creșterea gradului de colectare la buget, creșterea gradului de accesare a fondurilor comunitare, eliminarea clientelismului și a risipirii fondurilor de investiții, flexibilizarea fiscalității, orientarea comerțului exterior spe zone neafectate de criză, reducerea numărului de agenții și alte instituții. Ceea ce acțiunile DNA relevă în prezent este tocmai realismul acestor soluții considerate de către dl. Băsescu a fi diletante și dezinformatoare.
Frază devastatoare a fostului premier Emil Boc
Chiar și personaje politice din preajma dlui Traian Băsescu au încercat să evite programul de austeritate susținut de Băsescu și Boc. Adrian Videanu a constituit un grup de specialiști de la statistică, prognoză, mediul de afaceri, reprezentanți ai partidelor care pe parcursul a mai multor luni au realizat un program economic alternativ, scrie Mircea Coșea. La realizarea programului a contribuit și inițiativ Sulfinei Barbu, la nivel parlamentar și a lui Sebastian Vlădescu, aflat în acea perioadă la șefia Ministerului de Finanțe. S-a reușit o întrevedere cu dl. Prim ministru Emil Boc pentru prezentarea programului. Dl. Prim ministru a ascultat și a urmărit prezentarea timp de cca 30 minute după care a părăsit sala spunând : ” Gherghina nu va fi de acord cu așa ceva”. Am asistat personal la această situație și am înțeles că nu exista intenția unui dialog serios și sincer între guvernul de atunci și oricare altă soluție alternativă, concluzionează Mircea Coșea.
Iată integral editorialul scris de prof. Mircea Coșea pentru DCNews:
De vorbă cu domnul Traian Băsescu
Invitația pe care am primit-o de a participa la o discuție televizată cu domnul Traian Băsescu m-a onorat deoarece un tete a tete cu cel care a condus țara două decenii este o rară oportunitate. Era prima oară când puteam discuta direct cu fostul președinte și speram să aflu o explicație a unei decizii economice căreia nu numai că nu i-am înțeles necesitatea, dar pe care am criticat-o în spațiul pubic de la luarea ei până în prezent. Este vorba despre programul de austeritate impus României de către fostul președinte în 2010.
Trec peste faptul că domnul Băsescu a transformat o posibilă dezbatere civilizată într-o suită de atacuri și jigniri gratuite, preluând orice întrebare ca pe un afront direct la persoana și la mandatul său, oprindu-mă doar asupra unui aspect pe care îl consider important. Mă refer la modul în care justifică domnia sa decizia trecerii la programul de austeritate.
După cum se știe, justificarea standard pe care atât domnia sa cât și guvernul Emil Boc au prezentat-o se bazează pe bine cunoscuta frază: ”nu aveam altă soluție” .
Citez din conferința de presă a dlui Băsescu din data de 9 iunie 2010 ” Dacă nu se luau măsurile pe care le-am anunțat, la începutul anului următor trebuia să angajăm un nou credit, chiar de 30 de miliarde de euro, iar astfel am fi amanetat cu totul viitorul țării și al fiecăruia dintre români.” În conferința de presă din data de 13 iunie 2010, președintele Traian Basescu a dat asigurari că ” pachetul de măsuri economice impuse în contextul acordului Romaniei cu FMI este cel "corect", singurul care ar putea asigura României un deficit de 6,8%. Băsescu a spus ca soluțiile prezentate ca alternativă la programul de măsuri ale Guvernului sunt propuneri venite de la "diletanți, promotori ai dezinformării românilor". Soluția pe care eu și Guvernul am propus-o românilor reprezinta ceea ce poate România acum, este și soluția de a recupera ceea ce s-a consumat fără acoperire în producție sau productivitate în perioada 2007-2008. Noi toți am știut atunci că avem salarii și pensii mai mari decât producția și productivitatea. Atunci avertizam că vom ajunge la nesustenabilitate. Nu mă bucur că am avut dreptate", a spus șeful statului aruncând vina pentru situația economică pe Guvernarea Tăriceanu. ( Vezi ” Băsecu măsuri de austeritate”. Ziare.com).
Trec peste faptul că, deși dl. Băsescu arunca vina pe Guvernarea Tăriceanu pentru” nesustenabilitate”, însăși domnia sa insistase, în pofida avertismentului dat de către dl.Tăriceanu, pentru creșterea salariilor din învățîmânt cu 50%. Dar, aduc în discuție cazul acelor ” diletanți, promotori ai dezinformării românilor” care propuneau soluții alternative.
Amintesc și trimit spre documentare pe cei interesați să studieze presa vremii pentru a vedea reacția puternică pe care foarte mulți analiști, organizații patronale, sindicale și mediul academic au avut-o împotriva soluțiilor ” unice și infailibile ” impuse de domnul Băsescu.
Acei ” diletanți ” propuneau soluții simple și de bun simț pentru evitarea sacrificării populației. În esență aceastea erau : reducerea evaziunii și creșterea gradului de colectare la buget, creșterea gradului de accesare a fondurilor comunitare, eliminarea clientelismului politic și a risipirii corupționale a fondurilor de investiții pentru proiecte de tipul terenurilor de fotbal în pantă și piscine sătești, flexibilizarea fiscalității, orientarea mai evidentă a comerțului exterior spe zone extracomunitare neafectate de criză, reducerea numărului de agenții și alte instituții din structurile administrativ-ministeriale.
Ceea ce acțiunuile DNA relevă în prezent este tocmai realismul acestor soluții considerate de către dl. Băsescu a fi diletante și dezinformatoare. Apare evident faptul că nu trebuia afectat cu nimic ” potențialul de sifonare” a bugetului de către clienții politici ai guvernării de atunci, povara crizei fiind aruncată prin ” corecta soluție” a președenției doar pe umerii cetățenului de rând.
A existat și o altă alternativă care a aparținut chiar unui personaj politic important din apropierea dlui. Băsescu. Dând cezarului ce este al cezarului, apreciez inițiativa dlui. Adreean Videanu de a realiza o alternativă de program economic bine fundamentat teoretic și susținut pe modele econometrice moderne, chiar dacă din punctul de vedere al justiției domnia sa are în prezent unele probleme.
Dl. Videanu a constituit un grup de specialiști de la statistică, prognoză, mediul de afaceri, reprezentanți ai partidelor care pe parcursul a mai multor luni au realizat un program economic alternativ, rulat și testat pe modele econometrice capabil nu numai să ofere o soluție de evitare a austerității dar și de asigurare a ieșirii din recesiune.
Programul avea ca obiective: reducerea CAS și creșterea în paralel a salariului minim, coroborat cu corecții ale codului fiscal în direcția stimulării activității IMM și a creării de locuri de muncă. Aceste restructurări de politică economică duceau la posibilitatea reducerii graduale a TVA până la nivelul dinaintea austerității. Paralel, se conexa crearea locurilor de muncă cu absorbția de personal din reducerea sectorului public.
La realizarea programului a contribuit și inițiativa dnei. Sulfina Barbu de a constitui un grup de lucru la nivel parlamentar cu specialiști ai partidelor. Întâlnirile de lucru ale echipelor de specialiști au beneficiat și de sprijinul dl. Sebastian Vlădescu, aflat în acea perioadă la șefia Ministerului de Finanțe.
S-a reușit o întrevedere cu dl. Prim ministru Emil Boc pentru prezentarea programului. Dl. Prim ministru a ascultat și a urmărit prezentarea timp de cca 30 minute după care a părăsit sala spunând : ” Gherghina nu va fi de acord cu așa ceva”.
Am asistat personal la această situație și am înțeles că nu exista intenția unui dialog serios și sincer între guvernul de atunci și oricare altă soluție alternativă.
Rezultatele programului de austeritate nu mai trebuie comentate. Sunt nu numai cunoscute, dar și grav resimțite la nivelul popluației.
Timpul nu mai poate fi dat înapoi dar mă așteptam ca dl. Traian Băsescu să analizeze cu calm și înțelegere ce a fost bine și ceea ce a fost rău. Traian Băsescu nu acceptă dialogul, susținând că ” singurul analist în care are încredere este numai domnia sa”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News